Charts.cz/Fórum/Jaký má objem obchodů vliv na cenu akcií?

Jaký má objem obchodů vliv na cenu akcií?

Zajímá mě, jak se objem obchodů přímo promítá do ceny akcií. Slyšel jsem, že když je objem obchodů vysoký, může to znamenat, že je o akcie velký zájem a cena by měla růst. Ale co když je objem nízký? Mám pocit, že to může znamenat, že není důvod kupovat nebo prodávat, což by mohlo cenu tlačit dolů. Jak to tedy opravdu funguje? Může objem obchodů ovlivnit volatilitu ceny akcií? A co třeba situace, kdy se objeví velký objem obchodů během dne bez jasného důvodu? To už asi vytváří nějaký tlak na cenu, ne? Zajímalo by mě také, jak moc objem obchodů hraje roli v delším časovém horizontu. Když se dívám na grafy akcií, občas vidím velké skoky v ceně a pak se ptám, zda to mělo něco společného s tím, kolik lidí v danou chvíli akcie nakupuje nebo prodává. Jak moc bych měl brát v potaz tyto faktory při investování do akcií? Jsem si jistý, že to není jediný faktor, který ovlivňuje cenu akcií, ale zajímá mě váš názor na to, jak velký význam má právě objem obchodů. Děkuji!

179 slov
1.8 minut čtení
28. 6. 2023
Věra Švábová
Věra Švábová

Objem obchodů má fakt velkej vliv na cenu akcií. Když je objem vysoký, většinou to znamená, že o ty akcie je zájem, takže cena často roste. Pokud je naopak objem nízký, může to znamenat, že nikdo moc nechce kupovat nebo prodávat, což může cenu potlačit dolů. Taky platí, že vysoký objem může zvyšovat volatilitu – když se najednou začne s akciemi víc hýbat, ceny můžou skákat nahoru a dolů. A co se týče velkého objemu nákupů nebo prodejů bez jasného důvodu, to často vytváří cenový tlak. Pokud někdo nakupuje hodně, cena půjde nahoru; pokud prodává, cena klesne. V dlouhém horizontu se na objem obchodů dá taky koukat – pokud vidíš stabilní růst objemu s cenou, může to být dobré znamení. Naopak pokles objemu může signalizovat, že lidi už o akcie moc nestojí. Určitě ale nezapomínej na další faktory jako jsou zprávy o firmě nebo ekonomické ukazatele. Ale jo, objem obchodů je jedno z těch důležitějších vodítek.

156 slov
1.6 minut čtení
2. 1. 2024
Hana Bartošová
Hana Bartošová

Objem obchodů má fakt velký vliv na ceny akcií, to je pravda. Když je objem vysoký, znamená to, že je o akcie větší zájem, což obvykle tlačí cenu nahoru. Naopak nízký objem může signalizovat nezájem investorů, což často způsobuje stagnaci nebo dokonce pokles ceny. Co se týče volatility, jo, vyšší objem může znamenat větší cenové výkyvy, protože když se najednou obchoduje hodně akcií, tak to s cenou pořádně zahýbe.

A když během dne dojde k nárůstu objemu bez jasného důvodu, tak to často vyvolává spekulace a může to tlačit cenu dolů nebo nahoru podle toho, kdo zrovna víc kupuje nebo prodává. V dlouhodobém horizontu objem taky hraje roli – pokud vidíš velké skoky v ceně na grafu, může to mít co do činění právě s tím, kolik lidí v tu chvíli dělá obchody.

Takže jo, objem obchodů je důležitý faktor, ale určitě není jediný. Měl bys ho brát v úvahu spolu s dalšími věcmi jako jsou zprávy o firmě, celkový trh a ekonomické ukazatele. Je dobrý se na ten objem dívat jako na indikátor zájmu trhu.

174 slov
1.7 minut čtení
13. 11. 2023
Jana Beranová
Jana Beranová