Charts.cz/Fórum/Dividendy nebo kryptoměny? Co si vybrat?

Dividendy nebo kryptoměny? Co si vybrat?

Zdravím, chci se zeptat, jestli byste doporučili začít investovat do dividendových akcií nebo spíš do kryptoměn. Mám pocit, že dividendy jsou taková jistota, pravidelný příjem, což zní super, ale na druhou stranu slyším od přátel, jak skvěle se dá vydělat na bitcoinech a dalších coinech. Vůbec nevím, co je lepší volba pro začínajícího investora jako jsem já. Myslíte, že je rozumné mít část portfolia v stablecoinech a část v akciích? Jaké máte zkušenosti s dividendovými akciemi v současné době? Přijde mi také zajímavé, že kryptoměny mohou mít vysokou volatilitu a tím pádem i velký potenciál zisku, ale možná i riziko ztráty. Jak byste doporučili přistupovat k těmto dvěma možnostem? Mám hned investovat větší částky nebo radši začít opatrně s menšími investicemi? A co třeba diversifikace mezi těmito dvěma světy? Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy a jaké máte zkušenosti s těmito typy investic. Děkuju moc za rady!

150 slov
1.5 minut čtení
28. 2. 2023
Dana Zemanová
Dana Zemanová

Zvažování mezi dividendovými akciemi a kryptoměnami je složitý proces. Dividendové akcie ti můžou nabídnout stabilní příjem, což je fajn, když hledáš něco méně riskantního. Tyhle akcie ti obvykle vyplácí část zisků pravidelně, takže víš, co můžeš očekávat. Na druhou stranu kryptoměny jako Bitcoin můžou přinést hodně vysoké zisky, ale taky se s nimi pojí větší volatilita a riziko ztráty.

Pokud jsi začátečník, doporučuju začít opatrně. Neinvestuj hned velké částky, ale spíš si zkus menší investice do obou oblastí. Diversifikace může být chytrá strategie – mít část peněz v akciích pro stabilitu a část v kryptu pro potenciál růstu. Sleduj trh a buď připraven na to, že se situace může rychle měnit.

Co se týče aktuálního trhu s dividendovými akciemi, záleží na konkrétních společnostech a sektorech, ale obecně je to pořád solidní volba pro dlouhodobé investice. Rozhodni se podle toho, co ti sedí víc – klid nebo vzrušení? A hlavně se vzdělávej, čti zprávy a sleduj trendy.

156 slov
1.6 minut čtení
21. 4. 2024
Milada Koutná
Milada Koutná

Tak jo, tohle je dost běžný dilema. Dividendy fakt vypadají jako bezpečnější volba pro začátečníka – máš pravidelný příjem a víš, co od toho čekat. To je super pro budování portfolia. Ale kryptoměny? No, tam můžeš udělat skvělé zisky, ale taky přijít o všechno během chvilky. Ta volatilita může být atraktivní, ale i nebezpečná.

Mixovat to je fajn nápad – třeba část do dividendových akcií a část do stablecoinů nebo i nějakých altcoinů, pokud máš odvahu. Taková diversifikace ti může pomoct vybalancovat riziko.

Co se týče investic, doporučuji začít pomalu. Klidně si dej menší částky, abys pochopil, jak to funguje. Časem můžeš navyšovat, pokud uvidíš, že jsi v tom pohodě. Každopádně si dobře nastuduj obě oblasti, ať víš do čeho jdeš. Hodně štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Božena Špačková
Božena Špačková