Charts.cz/Fórum/Jak může inflace ovlivnit moje investice do kryptoměn?

Jak může inflace ovlivnit moje investice do kryptoměn?

Zajímalo by mě, jak vlastně inflace zasahuje do investic do kryptoměn. Často čtu, že kryptoměny jako Bitcoin jsou považovány za ochranu proti inflaci, ale zároveň si nejsem jistý, jak to v praxi funguje. Když ceny rostou a peníze ztrácejí hodnotu, jak moc se to odráží na hodnotě mých digitálních měn? Mám pocit, že když inflace roste, lidi se snaží investovat do něčeho, co má potenciál uchovat hodnotu, ale co to znamená pro trh s kryptoměnami? Mohou ceny kryptoměn klesat nebo naopak růst v době vysoké inflace? Dále bych chtěl vědět, jestli je lepší investovat do stabilnějších mincí, nebo do těch rizikovějších během takových ekonomických podmínek. Je dobré mít v portfoliu nějakou diverzifikaci? A co NFT – jak se na ně inflace podepisuje? Je to opravdu bezpečná investice v době, kdy všechno kolem zdražuje? Mám strach z volatility trhu a rád bych věděl, zda se vyplatí investovat do kryptoměn teď, nebo jestli mám radši počkat až se situace uklidní. Jak tedy inflace může ovlivnit moje rozhodování ohledně kryptoinvestic?

167 slov
1.7 minut čtení
12. 1. 2024
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková

Inflace má na kryptoměny dost velký vliv, i když to není vždycky jasné. Když ceny rostou a peníze ztrácejí hodnotu, lidi často hledají alternativy, jako je Bitcoin nebo jiné kryptoměny, aby ochránili svoje úspory. V takových časech může Bitcoin fungovat jako digitální zlato, což znamená, že jeho hodnota by mohla růst, protože poptávka po něm stoupá. Ale pozor, trh s kryptoměnami je hodně volatilní, takže i v době vysoké inflace se ceny můžou hýbat nahoru-dolů.

Myslet na diverzifikaci je rozumný krok. Pokud investuješ do stabilnějších mincí jako Bitcoin nebo Ethereum, můžeš si zajistit nějakou stabilitu, zatímco rizikovější altcoiny ti můžou přinést větší zisky (ale taky ztráty). Co se týče NFT, ty jsou teď dost spekulativní a jejich cena může být ovlivněná spíš hype než inflací.

Pokud máš strach z volatility, možná by bylo lepší investovat postupně – třeba začít s menším množstvím a sledovat situaci. Možná se vyplatí počkat, až se trhy trochu uklidní, ale zase na druhou stranu příležitosti přichází neustále. Takže je to o tom najít rovnováhu a být připravený na všechno.

174 slov
1.7 minut čtení
16. 3. 2022
Denisa Zichová
Denisa Zichová

Inflace má určitě vliv na kryptoměny. Když ceny stoupají a peníze ztrácejí hodnotu, hodně lidí hledá alternativy, jak uchovat hodnotu, což může pomoci zvýšit poptávku po kryptoměnách jako je Bitcoin. Tím pádem se může jejich cena zvyšovat. Ale není to pravidlo – trh s kryptem je dost volatilní a reakce na inflaci se liší. Někdy může cena klesat, pokud investoři prodávají, aby měli hotovost nebo řešili jiné ekonomické problémy.

Pokud jde o stabilní vs. rizikovější mince, záleží na tvém rizikovém profilu. Stabilnější altcoiny mohou být v krizových dobách lepší volba, ale zase nemají tak vysoký potenciál růstu jako ty rizikovější. Diverzifikace portfolia ti může pomoct zmírnit riziko – mít mix různých kryptoměn a možná i nějaké NFT, i když u těch je to ještě více na hraně.

Celkově je to o tom, co chceš od svých investic. Pokud se bojíš volatility, možná by bylo rozumné počkat, ale pamatuj, že trh nikdy není úplně předvídatelný. Takže investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

163 slov
1.6 minut čtení
29. 4. 2022
Michal Prchal
Michal Prchal