Charts.cz/Fórum/Co všechno potřebuji vědět, než vstoupím do světa decentralizovaných financí?

Co všechno potřebuji vědět, než vstoupím do světa decentralizovaných financí?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně decentralizovaných financí, protože jsem úplný nováček a nevím, kde začít. První otázka, co to vlastně decentralizované finance jsou? Slyšel jsem o kryptoměnách jako Bitcoin nebo Ethereum, ale jak se liší od klasických bankovních systémů? Jaké jsou výhody a nevýhody používání DeFi oproti tradičním bankám? A co je to vlastně smart contract? Jak to funguje a jak se používá v rámci DeFi? Zajímalo by mě také, jak bezpečné jsou tyto platformy. Mám strach z podvodů a hacků, takže jak mohu ochránit své investice? Je také důležité vědět něco o poplatcích při obchodování s kryptoměnami a jak fungují různé burzy? Je lepší začít s menšími částkami, nebo se rovnou pustit do větších investic? A co NFT – stojí to za to investovat i do nich v rámci DeFi? Jaké jsou trendy v této oblasti a co očekávat do budoucna? Měl bych také nějaký speciální software nebo aplikace, které mi pomohou s obchodováním a sledováním mého portfolia? Opravdu nevím, na co se zaměřit a co si prostudovat, abych byl připravený. Budu vděčný za jakékoli rady nebo tipy, které mi pomohou udělat první krok do tohoto vzrušujícího světa. Díky!

195 slov
2 minut čtení
4. 1. 2024
Robert Řezník
Robert Řezník

Takže, decentralizovaný finance (DeFi) jsou vlastně jakýsi alternativní finanční systém, který běží na blockchainu. Než začneš, je dobrý vědět, že DeFi ti dává možnost půjčovat, půjčovat si a obchodovat bez prostředníků jako banky. To je fajn, protože to může být rychlejší a levnější. Ale bacha, je tu i víc rizik – hacky a podvody fakt nejsou výjimkou.

Smart contracts jsou jako automatizované dohody, co se spustí, když splníš určité podmínky. Představ si to jako program, co se postará o transakce bez potřeby někoho dalšího. Bezpečnost těchto platforem závisí na tom, jak dobře jsou navržené. Základní pravidlo – nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Poplatky při obchodování jsou různý – většinou jde o poplatky za transakce na blockchainu a poplatky burz. Začni radši s menšíma částkama, ať si to nejdřív osaháš. Co se NFT týče – hodně lidí do nich šlape, ale je to dost riskantní a spekulativní. Trendy v DeFi jsou hodně okolo lending platforem a DAO (decentralizovaných autonomních organizací).

Na sledování portfolia existují různý aplikace jako třeba CoinGecko nebo DeFi Pulse. Celkově si dej pohov a studuj, než se do toho vrhneš naplno.

183 slov
1.8 minut čtení
21. 3. 2023
Bohumil Černý
Bohumil Černý

DeFi je vlastně takový alternativní finanční systém, který běží na blockchainu. Oproti tradičním bankám, kde máš centralizovanou autoritu, tady fungují věci víc autonomně. Všechny transakce a smlouvy jsou transparentní a dostupné na síti. Smart contracts jsou kód, co automatizuje procesy bez potřeby zprostředkovatelů. Někdy to znamená nižší poplatky a rychlejší převody, ale má to i své rizika.

Bezpečnost je velké téma. Na jedné straně máme šifrování a decentralizaci, ale na druhé straně hodně hacků a podvodů. Důležité je mít peněženku, u které si hlídáš klíče, a neuchovávat všechno na burzách. Dobře si ověřuj projekty, do kterých investuješ, a nevkládej tam víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Pokud jde o poplatky na burzách, tak ty můžou být různé – většinou záleží na síti a likviditě. Co se týče investování, určitě je lepší začít s menšími částkami, abys si to osahal.

NFT? Záleží na tom, co tě baví. Někteří na tom vydělávají slušné prachy, jiní skončí s bezcennými tokeny. Trendy se mění rychle, tak sleduj novinky.

Na sledování portfolia jsou různé aplikace, jako třeba Blockfolio nebo Delta – pomůžou ti mít přehled o tvých investicích. Hlavně se nevzdávej a uč se za pochodu.

187 slov
1.9 minut čtení
29. 2. 2024
Žaneta Kovářová
Žaneta Kovářová