Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které víno bude mít hodnotu za pár let?

Jak poznám, které víno bude mít hodnotu za pár let?

Zdravím všechny milovníky vína a investice! Mám na srdci otázku, která mě trápí už nějakou dobu. Vždycky jsem měl rád víno a teď, když se o něm dozvídám víc, začínám přemýšlet o tom, jak by se dalo investovat do lahví, které by mohly mít za pár let vyšší hodnotu. Ale jak vlastně poznat, které víno je tou správnou investicí? Existuje nějaká metoda nebo kritéria, podle kterých bych mohl vybrat vína, která se budou v ceně zvyšovat? Zajímá mě, jestli je třeba sledovat určité vinice nebo ročníky, nebo jestli hraje roli i značka. Je dobré se soustředit na vzácné odrůdy, nebo mám hledat spíše populární jména na trhu? Jak důležitá je kvalita vína a jeho hodnocení od odborníků? A co třeba trendy v oblasti vín – mění se s časem a měla by je moje investiční rozhodnutí brát v úvahu? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy na to, jak se orientovat v tomto světě investic do vína. Děkuji!

158 slov
1.6 minut čtení
26. 10. 2023
Radka Horálková
Radka Horálková

Když chceš investovat do vín, tak je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Hlavně sleduj renomované vinice a ročníky, které už mají nějaký kult nebo historii. Například Bordeaux a Burgundsko mají dlouhou tradici v kvalitních vínech. Čím vzácnější víno, tím spíš poroste jeho hodnota. Značka a hodnocení od odborníků hrajou fakt důležitou roli – čím vyšší skóre v hodnocení, tím větší šance, že se cena zvýší. Trendy se mění, takže buď v obraze, co je populární teď – třeba nějaké biodynamické nebo přírodní víno může být na vzestupu. A kvalita vína? To je základ; pokud je špatný, tak ho nikdo nebude chtít. Zkus se podívat na aukce a vidět, jaká vína se prodávají za vyšší ceny – to ti dá dobrý náhled na to, co investoři hledají. A neboj se mluvit s lidmi v oboru, ti ti často poradí víc než nějaký průvodce.

145 slov
1.5 minut čtení
16. 5. 2024
Karel Lacina
Karel Lacina

Takže, když přemýšlíš o investicích do vína, je dobrý mít na paměti pár věcí. V první řadě, ročníky hrají fakt důležitou roli. Například, vína z dobrých ročníků jako Bordeaux 2010 nebo 2015 mají tendenci se zhodnocovat. Pak jsou tu vinice s reputací, jako Château Margaux nebo Petrus, které mají prostě status a jejich lahve se často prodávají za vysoké ceny.

Značka je taky důležitá – známé názvy se většinou lépe prodávají. Vzácné odrůdy, co nejsou moc rozšířené, můžou být taky zajímavý investice, ale musíte sledovat trendy – co je teď populární? No a hodnocení od kritiků může mít velký vliv na cenu vína v budoucnu.

Sleduj i trh – trendy se mění, co bylo cool před pár lety, teď může být out. Takže buď v obraze, co se pije a co má potenciál. Na závěr, kvalita vína je základ. Dobré víno vydrží a s časem získává na hodnotě. Takže investuj s rozumem a buď připraven na to, že to chce čas.

159 slov
1.6 minut čtení
7. 11. 2024
Václav Kučera
Václav Kučera