Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je moje investiční portfolio dostatečně diverzifikované?

Jak zjistit, jestli je moje investiční portfolio dostatečně diverzifikované?

Mám takový dotaz ohledně mého investičního portfolia. V poslední době jsem hodně přemýšlel o tom, jak důležité je mít různé typy investic, ale vlastně nevím, kde začít, abych zjistil, jestli je moje portfolio dostatečně diverzifikované. Myslím, že mám nějaké akcie a pár kryptoměn, ale pak se obávám, že bych mohl mít příliš velkou váhu v jedné oblasti. Jak vlastně poznat, kdy už je to moc nebo naopak málo? Jsou nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, které bych měl sledovat? Například jaké procento by měly tvořit akcie versus dluhopisy nebo třeba jiné investice? A co nemovitosti, mají vůbec smysl v portfoliu? Rád bych se vyhnul riziku a chtěl bych vědět, co všechno zahrnout do svých úvah. Jaké kroky doporučujete udělat, abych to zjistil? Také jsem slyšel o nějakých nástrojích nebo aplikacích, které mohou pomoci s analýzou portfolia. Jsou nějaké z nich lepší než ostatní? Děkuji za pomoc.

145 slov
1.5 minut čtení
11. 10. 2023
Martin Průcha
Martin Průcha

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, abys minimalizoval riziko. Zkus se podívat na to, kolik procent máš v akciích, dluhopisech a dalších typech investic. Obecně se doporučuje mít třeba 60% akcie, 30% dluhopisy a 10% alternativy, ale to záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. Pokud máš moc peněz v jedné oblasti, jako třeba jen v akciích nebo kryptu, tak bys mohl dost riskovat.

Zvaž i nemovitosti, ty můžou být fajn stabilizátor portfolia. Když už mluvíme o těch nástrojích, jsou aplikace jako například Personal Capital nebo Mint, které ti můžou pomoct sledovat rozložení tvého portfolia a ukázat ti, kde bys mohl přidat nebo ubrat.

Takže se zamysli nad tím, co všechno máš a jaký chceš mít mix. Měly by tvoje investice pokrýt různý sektory a regiony, aby ses vyhnul velkým ztrátám v případě poklesu jednoho trhu.

134 slov
1.3 minut čtení
17. 11. 2023
Jan Tichý
Jan Tichý

Diverzifikace portfolia je fakt důležitá, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Obecně se doporučuje rozložit investice mezi akcie, dluhopisy, nemovitosti a třeba i alternativní investice jako jsou kryptoměny. Když máš akcie a krypta, tak už to může být docela riskantní, protože obojí může hodně kolísat. Zkus se podívat na to, jakou váhu máš v jednotlivých typech investic. Například 60% akcie, 30% dluhopisy a 10% alternativy je taková běžná kombinace. Nemovitosti můžou být skvělý přídavek, protože bývají stabilnější a přinášejí pasivní příjem.

Můžeš použít nějaké online nástroje pro analýzu portfolia, co ti dají přehled o tom, jaký máš rozložení rizika a potenciální výnosy. Některé aplikace tě vyhodnotí a ukážou ti, jestli máš něco silně přeexponovanýho. Důležité je se na to koukat pravidelně a podle toho upravit strategii, když se situace na trhu změní. Takže klidně začni s analýzou a sleduj, jak se tvoje portfolio vyvíjí.

143 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2024
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš