Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn a zároveň mít peníze v akciích?

Jak začít investovat do kryptoměn a zároveň mít peníze v akciích?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do kryptoměn, když už mám nějaké peníze investované v akciích. Je to vůbec možné, nebo je lepší se soustředit jen na jedno? Zajímal by mě názor na to, jak by měl vypadat správný plán, pokud chci diverzifikovat své portfolio mezi tradiční akcie a moderní kryptoměny. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody toho, mít část peněz v kryptu a část v akciích? Mám pocit, že trh s kryptoměnami je dost riskantní a dost často nestabilní, zatímco akcie mi přijdou bezpečnější. Jak to vidíte vy? Je dobré mít obojí, nebo bych se měl raději zaměřit na jednu oblast, abych minimalizoval riziko? A co se týče výběru konkrétních kryptoměn – jak poznat, které z nich mají potenciál růstu? Jaký je váš názor na investování do NFT? Myslíte si, že to může být součástí mé investiční strategie, nebo je lepší se tomu vyhnout? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a doporučení, protože mám trošku strach z toho, že bych mohl přijít o peníze. Jak jste začínali vy a jaké chyby byste doporučili neudělat? Díky za všechny tipy!

180 slov
1.8 minut čtení
3. 5. 2024
Hana Lacinová
Hana Lacinová

Když chceš začít investovat do kryptoměn, tak určitě není nutný se vzdát akcií. Mnoho lidí má diverzifikované portfolio, což je lepší než vsadit všechno na jednu kartu. Akcie ti dávají stabilitu a kryptoměny potenciál pro rychlý růst (ale i propad!). Takže rozdělit investice mezi oboje je celkem rozumné.

S investováním do krypta začni tím, že si uděláš průzkum. Zjisti, co je Bitcoin, Ethereum a další altcoiny. Neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš. Sleduj trendy a zprávy – trh s kryptem je dost volatilní, takže i když se to může zdát riskantní, vyplatí se být informovaný.

Co se týče konkrétních kryptoměn – soustřeď se na projekt, jeho technologii a tým za ním, to ti může napovědět o potenciálu růstu. U NFT to může být podobné, ale tam je dobrý si uvědomit, že to je ještě víc spekulativní. Osobně bych to bral jako doplněk k portfoliu, ne jako hlavní strategii.

A nezapomeň na riziko – investuj jen tolik, kolik jsi ochoten ztratit. Hodně lidí začínalo s malým množstvím a učili se za pochodu. Vyvaruj se chyb jako FOMO (fear of missing out) a nesnaž se honit zisky za každou cenu. Drž se své strategie a nepanikař, když trhy kolísají.

196 slov
2 minut čtení
6. 2. 2025
Anna Růžičková
Anna Růžičková

Začít s investováním do kryptoměn, když už máš něco v akciích, je úplně v pohodě. Je dobrý mít různý investice, aby sis rozložil riziko. Obecně platí, že kryptoměny jsou fakt volatilní a můžeš zažít velký výkyvy, takže se na to dobře připrav. Zkus třeba začít s menším množstvím peněz na kryptoměny a postupně přidávat, jak se budeš cítit jistější.

Co se týče vyběru konkrétních kryptoměn, tak sleduj jejich technologie a tým za projektem. Bitcoin a Ethereum jsou sice klasika, ale můžeš zkusit i další altcoiny, co mají slibný potenciál. Ale pozor na hype, ne všechno je tak dobrý jak to vypadá.

Investování do NFT je taky riskantní. Může to být zajímavá část strategie, ale vyhnul bych se tomu bez pořádnýho výzkumu. Spousta lidí na tom prodělala.

Z mých zkušeností - nezapomeň, že neinvestuješ peníze, který potřebuješ hned. A nedělej rozhodnutí pod tlakem nebo kvůli emocím. Rozdělení portfolia mezi akcie a kryptoměny může být dobrej nápad, pokud si pečlivě zvážíš rizika a přínosy.

161 slov
1.6 minut čtení
25. 10. 2024
Vladimíra Stehlíková
Vladimíra Stehlíková