Jak se pozná dobré diversifikované portfolio?
Při investování se často mluví o diversifikaci a o tom, jak je důležitá pro snížení rizika. Ale jak vlastně poznat, co tvoří dobré diversifikované portfolio? Mám pocit, že je to hodně subjektivní a závisí na osobních cílech, ale přece jen bych si rád ujasnil pár věcí. Je důležité mít v portfoliu různé třídy aktiv, jako jsou akcie, dluhopisy, nemovitosti a možná i nějaké alternativní investice jako kryptoměny nebo NFT? Jak moc bych měl rozdělit své investice mezi jednotlivé sektory nebo regiony, abych měl jistotu, že jsem dostatečně chráněn před výkyvy na trhu? A co když se rozhodnu investovat do nějakých nových trendových oblastí? Jak zjistit, jestli tam investuji rozumně a jestli mi to v konečném důsledku přinese zisk? Mám také zvažovat historickou výkonnost těchto investic nebo spíš současné trendy a prognózy? A co rizikový profil – jak zjistit, zda moje portfolio odpovídá tomu, co jsem ochoten podstoupit? Je dobré mít v portfoliu i nějaké stabilní dividendové akcie, nebo se mám soustředit na růstové akcie s vyšším potenciálem? Vítejte v mé úvaze o tom, jak sestavit opravdu dobré diversifikované portfolio a co všechno bych měl brát v úvahu.