Charts.cz/Fórum/Jak mohu diverzifikovat své investice, když ceny akcií kolísají?

Jak mohu diverzifikovat své investice, když ceny akcií kolísají?

V poslední době jsem se dostal do světa investic a snažím se pochopit, jak nejlépe rozložit své portfolio. Akcie jsou pro mě novinkou a musím říct, že mě děsí jejich volatilitou. Každý den slyším zprávy o tom, jak ceny akcií skáčou nahoru a dolů, a mám obavy, že pokud do toho skočím s plnou vahou, můžu přijít o hodně peněz. Zjistil jsem, že diverzifikace je důležitá, ale jak na to? Jakým způsobem mohu investovat do různých aktiv, abych minimalizoval riziko spojené s kolísáním cen akcií? Mám přemýšlet o investicích do nemovitostí nebo snad zkusit nějaké alternativní možnosti jako kryptoměny nebo NFT? Jaké jsou nejlepší přístupy k rozložení mého kapitálu mezi různé třídy aktiv? A co třeba dluhopisy nebo komodity? Je lepší mít menší podíly v mnoha různých typech investic, nebo se soustředit na pár vybraných? Jak se vlastně dá zjistit, co je pro mě jako nového investora nejvhodnější? Budu vděčný za všechny rady a tipy od těch, kdo už mají nějaké zkušenosti s tímto tématem. Jak to vidíte vy?

169 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2024
Renata Kopalová
Renata Kopalová

Diverzifikace investic je určitě dobrý krok, když se bojíš volatility akcií. Zkus to rozložit mezi víc tříd aktiv. Můžeš investovat do dluhopisů, ty jsou obvykle méně rizikové a stabilní. Pak jsou tu nemovitosti, což je super způsob, jak získat pasivní příjem, i když to může vyžadovat víc počátečního kapitálu.

Alternativní investice jako kryptoměny nebo NFT jsou taky zajímavé, ale pamatuj, že tam je riziko vyšší. Mít menší podíly ve více různých investicích ti může pomoct snížit riziko, ale zas se nenech unést a nedělej zbytečné spekulace. Podívej se na indexové fondy – ty ti mohou pomoct automaticky diverzifikovat tvoje akciové investice bez velkého úsilí.

Výběr toho, co ti sedne nejvíc, závisí na tvých cílech a toleranci k riziku. Zkus si udělat nějaký rozpočet a zjistit, kolik si ochotný risknout. Na začátek bys mohl začít s menšími částkami a postupně zvyšovat podíly podle toho, jak se budeš cítit jistější. Nezapomeň se i vzdělávat, číst a sledovat trh, to ti hodně pomůže.

159 slov
1.6 minut čtení
1. 2. 2023
Josef Trnka
Josef Trnka

Diverzifikace je fakt důležitá, když investuješ, zvlášť s tím, jak akcie můžou skákat. Místo toho, abys všechno házel do akcií, zkus rozložit investice mezi různé třídy aktiv. Například nemovitosti jsou super způsob, jak získat pasivní příjem a jsou obvykle stabilnější než akcie. Můžeš taky kouknout na dluhopisy, který mají nižší riziko a stabilní výnosy. Komodity jako zlato nebo stříbro můžou fungovat jako ochrana proti inflaci a během krizí.

Kryptoměny a NFT jsou sice trendy, ale buď opatrný, protože tam je fakt velký riziko. Když už, tak si dej menší část kapitálu do těchto alternativních investic.

Ohledně velikosti podílů – většinou se doporučuje mít menší částky v různých investicích. Takže místo toho, abys všechno dal do jedné akcie nebo sektoru, radši se podívej na mix – akcie z různých odvětví, nějaké dluhopisy, komodity a možná i něco z nemovitostí. Zjistit, co ti sedí, chce čas a učení se ze zkušeností. Sleduj trhy, čti o investování a třeba si najdi nějakého mentora nebo investiční skupinu. Takže buď trpělivý a nepanikař, když akcie klesnou.

171 slov
1.7 minut čtení
26. 11. 2024
Josef Němec
Josef Němec