Charts.cz/Fórum/Investice do nemovitostí - teď nebo později?

Investice do nemovitostí - teď nebo později?

Rozmýšlím, jestli je správný čas investovat do nemovitostí, nebo bych měl raději počkat do roku 2025. Je jasné, že trh s nemovitostmi je teď dost nestabilní a ceny se zdají být dost vysoké. Dívám se na různé trendy a slýchám názory odborníků, kteří říkají, že ceny nemovitostí pravděpodobně porostou, ale že by mohly být i lepší příležitosti někdy v budoucnu. Na druhou stranu jsou tu lidi, co tvrdí, že když neinvestuju teď, tak se mi může stát, že mi ujede vlak. Jak moc jsou důležité úrokové sazby a ekonomická situace v rozhodování o investicích do nemovitostí? Co si myslíte o tom, jak se bude trh vyvíjet v následujících letech? Měly by mě zajímat i jiné faktory, jako je lokalita nebo typ nemovitosti? A co například investice do pronájmu versus koupě nemovitosti na další prodej? Zajímalo by mě také, jestli je lepší začít s menšími byty a časem přejít na větší projekty, nebo raději investovat hned do něčeho většího? Případně má někdo zkušenosti s tím, kdy je ten nejlepší čas na koupi nemovitosti? Jaké máte názory na tohle dilema – investovat teď nebo raději počkat ještě pár let?

187 slov
1.9 minut čtení
24. 4. 2024
Radka Beranová
Radka Beranová

Záleží na tom, co od investice očekáváš. Teďka je fakt dost nejistota, ale pokud máš nějaký plán a víš, do čeho jdeš, tak možná není špatný čas začít. Úrokový sazby mají vliv, to je jasný, čím nižší, tím lépe pro hypotéky. Když se díváš na trh, tak lokalita hraje velkou roli – některý místa porostou rychleji než jiný. Co se týká pronájmu vs. prodeje, pronájem teď vypadá jako stabilnější volba, protože ceny prodeje můžou klesnout. V menších bytech můžeš začít a pak si vydělaný peníze reinvestovat do větších projektů. Ale je to vždycky o tvých cílech a jak jsi připravený riskovat. Třeba vyčkat na nějaký příležitosti v budoucnu může být taky fajn, ale co když se ceny zvednou ještě víc? Hlavně si to promysli a udělej si vlastní průzkum.

129 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Marcela Kotková
Marcela Kotková

Nemám křišťálovou kouli, ale investice do nemovitostí je vždycky o tom, co je pro tebe lepší. Teď je fakt situace dost divoká, ceny vysoko a úrokový sazby to taky moc nezlepšujou. Všichni mluví o tom, že by mohly ceny ještě růst, ale nikdo neví, jak se to opravdu vyvine. Když investuješ teď, můžeš se bát, že za pár let bude něco lepšího. Na druhou stranu, čekání může znamenat, že ti ujede vlak a pak tě to bude mrzet.

Důležitý jsou faktory jako lokalita a typ nemovitosti. Byty v dobrých lokalitách se vždycky pronajímají líp než ty na okraji města. Co se týká pronájmu versus prodeje, záleží na tvém cíli. Pronájem je víc stabilní příjem, prodej může být jednorázovka s rychlejším ziskem.

Začít s menšími byty a pak přejít na větší projekty? To dává smysl, aspoň si nabereš zkušenosti. Ale pokud máš dost kapitálu a odvahy, klidně můžeš skočit do větších věcí hned. Prozkoumej trh, zvaž všechno a hlavně investuj do toho, co ti dává smysl a cítíš to. No a kdy je nejlepší čas? Vždycky to bylo a bude teď alebo nikdy.

180 slov
1.8 minut čtení
24. 12. 2024
Markéta Vašková
Markéta Vašková