Charts.cz/Fórum/Které sektorová ETF mají nyní nejlepší výhled na zisk?

Které sektorová ETF mají nyní nejlepší výhled na zisk?

Zajímalo by mě, které sektorová ETF byste mi doporučili s ohledem na aktuální tržní situaci. Sleduji trend posledních měsíců a mám pocit, že některé sektory, jako technologie nebo energie, mohou mít velký potenciál pro zisk. Jaké konkrétní ETF v těchto sektorech byste považovali za nejperspektivnější? Myslíte si, že je lepší zaměřit se na široká ETF, která pokrývají celý sektor, nebo spíše na specializovaná ETF zaměřená na konkrétní společnosti? Také by mě zajímalo, jak ovlivňují aktuální ekonomické faktory jako inflace nebo úrokové sazby výhled na zisk těchto fondů. Mám pocit, že situace na trhu je teď dost volatilní a rád bych slyšel vaše názory na to, jak se orientovat v této džungli investičních příležitostí. Jaké máte zkušenosti s investováním do sektorových ETF a co byste poradili začátečníkům, kteří se teprve rozhlížejí? Děkuji za vaše rady!

134 slov
1.3 minut čtení
30. 11. 2022
Václav Kučera
Václav Kučera

Zdravím, co se týče sektorových ETF, tak teďka vypadá jako zajímavý sektor technologie, hlavně kvůli inovacím a digitalizaci, co se rozjíždí. Třeba SPDR S&P 500 Technology ETF (XLK) nebo Invesco QQQ Trust (QQQ) by mohly mít solidní výhled. Energie taky v poslední době roste, zvlášť obnovitelné zdroje. Zkus třeba i iShares Global Clean Energy ETF (ICLN).

Osobně preferuju spíš široká ETF, protože rozložíš riziko. Specializovaná ETF mohou mít větší výkyvy a risk, ale zase když trefíš správnou firmu, můžeš hodně vydělat. Co se inflace a úrokových sazeb týká, tak to určitě ovlivňuje celkovou náladu na trhu. Vyšší sazby můžou tlačit na akcie a spotřebu, takže i to je dobré sledovat.

Pro začátečníky bych doporučil začít s něčím jednodušším a pak teprve experimentovat. Sleduj trhy a uč se z toho. Držím palce!

130 slov
1.3 minut čtení
12. 12. 2024
Monika Němcová
Monika Němcová

Hodně lidí teď mluví o sektorech jako technologie a energie. V technologiích bych se podíval na ETF jako QQQ, který sleduje Nasdaq a má spoustu velkých jmen v portfoliu. V oblasti energie je zase zajímavé XLE, což je fond zaměřený na energetické firmy. Tyto sektory vypadají slibně, ale jak říkáš, trh je teď dost volatilní, takže je fajn mít na paměti i úrokové sazby a inflaci, protože to může ovlivnit zisky firem. Široká ETF ti dávají dobrou diverzifikaci, ale specializované ETF můžou nabídnout větší zisky, pokud trefíš správné firmy. Začátečníkům doporučuju začít s širokýma fondama, než se vrhnou do něčeho konkrétního. Je dobrý si udělat domácí úkoly a sledovat aktuální trendy.

111 slov
1.1 minut čtení
12. 12. 2024
Bohuslav Jiránek
Bohuslav Jiránek