Charts.cz/Fórum/Můžu v DeFi ztratit víc než v tradičních investicích?

Můžu v DeFi ztratit víc než v tradičních investicích?

Když se dívám na svět DeFi a srovnávám ho s tradičními investicemi, nejsem si úplně jistý, jak to vlastně funguje. Mám pocit, že DeFi má spoustu výhod, ale co když přijdou i nějaké nevýhody? Slyšel jsem o tom, že tam jsou velké možnosti zisku, ale co když je to všechno jen klam? Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tím, kolik peněz může člověk ztratit v DeFi ve srovnání s klasickými akcemi nebo jinými tradičními investicemi. Četl jsem, že volatilita kryptoměn může být obrovská a že ceny mohou skákat nahoru a dolů jako na horské dráze. A pak jsou tu ještě třeba chyby smart kontraktů nebo hackerské útoky, které se stávají čím dál častěji. To mi přijde jako docela velké riziko. Je pravda, že v tradičních investicích máme nějaké regulace a ochranu investorů? Jak je to vlastně s likviditou? Je možné, že bych se dostal do situace, kdy bych nemohl své peníze zpět dostat nebo je prodat? A co třeba poplatky spojené s transakcemi v DeFi – nemusí to všechno nakonec vyjít dráž než klasické investice? Myslím i na ty poplatky za gas a další věci. Takže myslíte si, že bych mohl v DeFi ztratit víc peněz než při investování do akcií nebo nemovitostí? Jak to vidíte vy? Co byste doporučili někomu, kdo se chce podívat do světa decentralizovaných financí?

221 slov
2.2 minut čtení
1. 9. 2023
Aleš Jirka
Aleš Jirka

Takže, pokud jde o DeFi, můžeš klidně ztratit víc než v tradičních investicích. Kryptoměny jsou fakt super volatilní, takže tvé peníze můžou skočit nahoru, ale taky dolů fakt rychle. Nehledě na to, že smart kontrakty můžou mít chyby a hacky se stávají čím dál častěji. Tady fakt není žádná regulace jako u klasických akcí, takže když něco spadne nebo dojde k útoku, jsi na to sám.

K tomu likvidita – někdy můžeš mít problém prodat něco za dobrou cenu nebo vůbec. Poplatky za transakce v DeFi (gas fees a tak) můžou být dost šílený, zvlášť když je síť přetížená. To všechno ti může nakonec sežrat víc než si myslíš. Takže jo, rozhodně ti doporučuju být opatrný a pořádně prozkoumat, do čeho jdeš. DeFi může být lákavý, ale je to i velký risk.

132 slov
1.3 minut čtení
31. 1. 2025
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková

Jo, v DeFi můžeš fakt ztratit víc než v tradičních investicích. Kryptoměny jsou hodně volatilní, ceny se můžou během pár hodin měnit o desítky procent. Když do toho skočíš bez pořádnýho porozumění, může to skončit špatně. A smart kontrakty? Tam je taky riziko, že můžeš narazit na bug nebo se stát obětí hacku. Tradiční investice mají nějaký regulace a ochranu, což ti u DeFi chybí. Co se likvidity týče, můžeš narazit na problém, kdy nebudeš moct rychle prodat nebo vybrat peníze, pokud bude trh slabý. Poplatky za transakce jsou další věc - gas fees můžou bejt vysoký a když se k tomu přidá i ztráta hodnoty, tak to najednou není tak výhodný jak se zdá. Pokud chceš zkusit DeFi, drž si rezervu a neinvestuj víc, než si ochotnej ztratit. Rozhodně je dobrý si to pořádně prostudovat a vědět do čeho jdeš.

141 slov
1.4 minut čtení
8. 2. 2025
Patrik Dunka
Patrik Dunka