Charts.cz/Fórum/Co to jsou DeFi protokoly a jak fungují?

Co to jsou DeFi protokoly a jak fungují?

Zajímá mě, co přesně jsou DeFi protokoly? Slyšel jsem o nich hodně v souvislosti s kryptoměnami a decentralizovanými financemi, ale furt mi to není úplně jasné. Představují nějakou alternativu k tradičním bankovním službám, nebo je to něco jiného? Jak to vlastně funguje? Můžete mi vysvětlit, co znamená ta decentralizace a jak se to projevuje v praxi? Jaké služby vlastně DeFi protokoly nabízejí? Například, slyšel jsem o půjčování a poskytování likvidity, ale jak se do toho člověk zapojí? A jak je to s poplatky a riziky? Je pravda, že DeFi může přinést vyšší výnosy než klasické bankovní produkty? A co bezpečnost – jsou tyto protokoly spolehlivé, nebo se mám bát nějakých podvodů a hacků, které jsem četl ve zprávách? A ještě jedna věc – jaké jsou nejznámější DeFi projekty, které bych měl sledovat? Děkuju za všechny informace, budu rád za jasné příklady a přehledy.

143 slov
1.4 minut čtení
21. 7. 2022
František Doležal
František Doležal

DeFi protokoly jsou vlastně takový způsob, jak udělat finance bez tradičních bank. Místo toho, aby sis šel pro půjčku do banky, můžeš si půjčit digitální aktiva od jiných lidí přes chytré kontrakty na blockchainu. To znamená, že žádný zprostředkovatel jako banka nebo makléř tam není, všechno běží automaticky a decentralizovaně. Decentralizace tady znamená, že místo jedné centrální autority se aplikace rozprostírá na síti uživatelů, což zvyšuje bezpečnost a snižuje možné manipulace.

DeFi nabízí spoustu služeb, jako je půjčování, staking, poskytování likvidity a obchodování. Například, když chceš poskytnout likviditu, můžeš vložit kryptoměny do určitého fondu a dostávat za to poplatky od obchodníků, kteří používají tu likviditu. Poplatky jsou většinou nižší než v bankách, ale záleží na protokolu a době používání.

Co se týče výnosů, tak ano, DeFi může přinést lepší výnosy než klasické bankovní produkty, ale s tím souvisí i vyšší riziko. Je to jako hazard; můžeš mít super výnosy nebo přijít o všechno kvůli hackům nebo chybám v kódu.

Bezpečnost je velké téma – některé protokoly jsou hodně spolehlivé a mají auditované smart kontrakty, ale stejně je dobré být opatrný. Vždycky hrozí riziko podvodů nebo hacků.

Mezi známé DeFi projekty patří třeba Uniswap pro decentralizované obchodování nebo Aave pro půjčování. Když se chceš zapojit, stačí mít nějakou kryptoměnu a peněženku, pak si najdeš projekt a začneš zkoumat možnosti. Dobrý začátek je prozkoumat jejich weby a komunity na sociálních sítích.

226 slov
2.3 minut čtení
8. 8. 2023
Marcela Marešová
Marcela Marešová

DeFi protokoly jsou vlastně decentralizované finance, což znamená, že se snaží poskytnout bankovní služby bez potřeby tradičních bank. V praxi to funguje tak, že využívají blockchain technologie, čímž umožňují uživatelům půjčovat si peníze, poskytovat likviditu, obchodovat s tokeny a další věci bez zprostředkovatelů. Všechno probíhá na chytrých kontraktech, což jsou vlastně automatizované programy, které se postarají o dodržení podmínek dohody mezi dvěma stranami.

Decentralizace znamená, že tyto služby nejsou řízeny jednou centrální autoritou, ale fungují napříč sítí uživatelů. To může vypadat jako větší svoboda, ale taky to přináší určité rizika, jako jsou hacky a podvody. Poplatky se liší podle platformy a mohou být vyšší než u tradičních bankovních služeb.

Co se týče výnosů, ano, DeFi může nabídnout vyšší úroky na uložené prostředky nebo vyšší zisky z půjček než běžné bankovní produkty. Ale je to spojené s rizikem – některé projekty nemusí být tak bezpečné a mohly by skončit v problémech.

Mezi známé DeFi projekty patří například Uniswap (pro obchodování), Aave (půjčování) nebo Compound (likvidita). Pokud máš zájem se do toho zapojit, stačí mít nějakou kryptoměnu a peněženku. Pak si vybereš platformu a začneš používat její služby. Je dobrý být opatrný a dělat si pořádný průzkum.

192 slov
1.9 minut čtení
25. 1. 2023
Milena Buchtová
Milena Buchtová