Charts.cz/Fórum/Jaké alternativní investice kromě drahých kovů doporučujete?

Jaké alternativní investice kromě drahých kovů doporučujete?

Zajímalo by mě, jaké další alternativní investice kromě drahých kovů byste doporučili pro široké spektrum investorů. Mám pocit, že drahé kovy jako zlato a stříbro jsou skvělou volbou, ale chtěl bych rozšířit své portfolio a zjistit, co všechno je ještě na trhu k mání. Napadá mě třeba investice do umění, ale nejsem si jistý, jak to funguje a jestli je to vůbec výhodné. Co říkáte na investice do nemovitostí? Slyšel jsem, že se dají také využít různé crowdfundingové platformy pro financování realitních projektů. A co kryptoměny? Mám obavy z volatility, ale zdá se mi, že některé projekty mají potenciál. A co NFT? V poslední době se o nich hodně mluví, ale stále nevím, jestli jde o skutečnou hodnotu nebo jen o bublinu. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito alternativními investicemi a co byste doporučili začínajícím investorům, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio? Co byste považovali za nejlepší tipy nebo rady? Díky za každou informaci!

153 slov
1.5 minut čtení
17. 11. 2024
Václav Jirka
Václav Jirka

Zdravím, tak k těm alternativním investicím... Umění může být fajn, ale je to dost riskantní, pokud nemáš přehled o trhu. Můžeš narazit na skvělé kousky nebo naopak skončit s něčím bezcenným. Nemovitosti jsou klasika, ale teď už to není tak jednoduchý. Sice se dají dělat investice přes crowdfunding, u toho ale pozor na poplatky a dodatečné náklady. Co se týká kryptoměn, jasně, je to volatilní a hodně lidí na tom prodělalo, ale pokud se podíváš na solidní projekty a třeba i stabilní coiny jako Bitcoin nebo Ethereum, tak tam můžeš vidět potenciál. NFT se mi zatím moc nezdají, spíš mi to připadá jako módní vlna, která může rychle prchnout. Na začátek bych doporučil mix několika těchto věcí, aby ses zbytečně nevystavoval velkému riziku. Rozhodně si o tom zjisti víc a nezapomeň na diversifikaci! Tak hodně štěstí!

136 slov
1.4 minut čtení
10. 2. 2024
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal

Určitě je fajn, že chceš diversifikovat. Kromě drahých kovů se dají prozkoumat i jiné možnosti. Například investice do nemovitostí fakt fungují, ať už koupíš byt na pronájem nebo zainvestuješ do crowdfundingových platforem, což ti umožní podílet se na různých projektech bez velkých investic. Pak jsou tu kryptoměny, jasně, volatilita je velká, ale některé stablecoiny nebo solidní altcoiny můžou přinést pěkný zisk. Co se týče umění, to může být zajímavé, ale chce to znalosti. Nemusíš mít miliony na obrazy od velkých mistrů; existují online platformy, kde můžeš investovat do menších děl. A NFT? To je trochu loterie. Můžeš narazit na něco super, ale taky na bublinu, takže opatrně. Každopádně doporučuji hodně číst a sledovat trh, než něco pořádnýho roztočíš.

118 slov
1.2 minut čtení
12. 7. 2023
Dominik Kovařík
Dominik Kovařík