Charts.cz/Fórum/Co dělat, když úrokové sazby rostou a chci investovat do realit?

Co dělat, když úrokové sazby rostou a chci investovat do realit?

Zajímá mě, co dělat v situaci, kdy úrokové sazby neustále rostou a já mám zájem o investice do realit. Mám pocit, že se to teď dost komplikuje, protože s vyššími sazbami bude těžší získat hypotéku nebo financování a navíc si nejsem jistý, jak to ovlivní ceny nemovitostí. Myslím, že hodně lidí se teď ptá, jestli je vůbec rozumné investovat do nemovitostí, když se náklady na půjčky zvyšují. Jak moc se můžou ceny nemovitostí změnit, pokud úrokové sazby dál porostou? A co když už mám nějaké nemovitosti – jak na to reagovat? Mělo by smysl čekat na lepší období nebo raději jednat teď? Taky jsem slyšel něco o tom, že investice do komerčních nemovitostí by mohly být méně ovlivněny těmito změnami než rezidenční. Je to pravda? Jaké další faktory bych měl vzít v úvahu při rozhodování o investicích do realit v této době? Měl by mě zajímat také trh s nájemním bydlením a jeho výnosy? Jaké strategie by mohly fungovat v tak proměnlivém prostředí? Vlastně bych chtěl znát i názory lidí, kteří už v této situaci byli a jak to zvládli. Děkuju za každou radu.

184 slov
1.8 minut čtení
30. 5. 2023
Simona Ševčíková
Simona Ševčíková

Růst úrokových sazeb fakt může dost zamíchat kartami, pokud chceš investovat do nemovitostí. S vyššími sazbami budeš mít asi problém s hypotékou, protože splátky budou vyšší. Ceny nemovitostí by mohly jít dolů, protože lidi si nebudou moci dovolit tolik utrácet, což by mohlo znamenat dobré příležitosti pro nákup, pokud jsi připraven čekat na správný moment a máš dostatek hotovosti nebo jiného financování.

Pokud už nějaké nemovitosti máš, můžeš začít přemýšlet o refinancování, pokud máš nízké úrokové sazby nebo se zamyslet nad tím, jak zvýšit jejich hodnotu, třeba renovací nebo zlepšením správy nájmů.

Co se týče komerčních nemovitostí, ty bývají často více stabilní v takovýchto obdobích, protože firmy hledají dlouhodobé pronájmy a jsou méně citlivé na úrokové sazby než jednotlivci. Ale je to taky risk, záleží na konkrétním trhu.

Nájemní bydlení je teď taky zajímavé. Pokud se ceny nemovitostí sníží, ale nájmy zůstanou stabilní, může to být dobrá investice. Celkově bych asi doporučil nepanikařit a vyhodnocovat trh. Možná to chce být trpělivý a dělat dobře promyšlené kroky.

163 slov
1.6 minut čtení
28. 2. 2024
Martin Lacina
Martin Lacina

Když úrokový sazby rostou, tak je to určitě výzva pro investory do realit. Předně, zvaž, jak moc ti ty vyšší úroky ovlivní cash flow. Sice může být těžší získat hypotéku, ale pokud máš nějaký kapitál, možná by stálo za to podívat se na nemovitosti, který jsou podhodnocený. Ceny nemovitostí obvykle reagují na růst sazeb tak, že klesnou nebo stagnují, protože lidi mají míň peněz na půjčky. To ale neznamená, že investice do nemovitostí je teď blbost. Spíš bych se zaměřil na nájemní bydlení – poptávka po něm může zůstat stabilní, i když ceny nemovitostí klesaj. Komerční nemovitosti by mohly být méně ovlivněné, protože tam je víc faktorů, co hrají roli, jako nájemní smlouvy a stabilita nájemců. Měj oči otevřený na oblasti s rozvojem a potenciálem růstu. Pokud už nějaký nemovitosti máš, tak zvaž refinancování nebo přehodnocení strategií – třeba zvýšení nájmů nebo investice do zlepšení prodeje. Čekat na lepší období může bejt riskantní, protože nikdo neví, kdy to přijde. Zvaž prostě co nejvíc alternativ a buď připravený jednat rychle v tomhle proměnlivým trhu.

173 slov
1.7 minut čtení
3. 1. 2025
Pavla Hrdá
Pavla Hrdá