Charts.cz/Fórum/Co se stane, když nájemník nezaplatí?

Co se stane, když nájemník nezaplatí?

Od chvíle, kdy jsem se rozhodl investovat do nemovitostí, mě zajímá, co se vlastně stane, když nájemník přestane platit nájem. Vím, že to není úplně výjimečná situace, ale přesto bych rád znal všechny detaily. Jaké jsou moje možnosti jako pronajímatele? Musím se obávat nějakých právních problémů nebo velkých finančních ztrát? Je pravda, že po nějaké době mohu začít s evikcí? A co když má nájemník nějaké důvody, proč nemůže zaplatit – třeba ztrátu zaměstnání nebo zdravotní problémy? Existují nějaké zákony, které mě chrání jako pronajímatele? A co se stane s kauci? Mohu ji použít na pokrytí nezaplaceného nájmu? Hodně lidí mi říká, že je důležité mít dobrou smlouvu a zjistit si o nájemníkovi co nejvíce informací před podpisem. Jak to vidíte vy? Co byste doporučili jako nejlepší krok, pokud už se dostanu do této situace? Mám hledat právní pomoc, nebo je lepší pokusit se o dohodu s nájemníkem přímo? Zkrátka, co všechno bych měl vědět o tomto tématu, abych byl připraven na případné problémy?

164 slov
1.6 minut čtení
13. 6. 2024
Jitka Dostálová
Jitka Dostálová

Když nájemník nezaplatí, tak to může být dost stresující situace. První krok je zkontrolovat smlouvu, co tam máte ohledně plateb a případných pokut. Většinou je dobré se s nájemníkem spojit a zjistit, co se děje. Někdy mají třeba dočasné problémy a dá se dohodnout na splátkovém kalendáři.

Pokud ale ignoruje platby delší dobu, tak můžeš začít proces evikce. To obvykle zahrnuje podání žádosti k soudu a trochu papírování. Právní ochrana pro pronajímatele existuje, ale záleží na místních zákonech. Je fajn mít alespoň základní znalosti o těchto pravidlech.

S kauci to bývá složitější. Obvykle ji můžeš použít na pokrytí nezaplaceného nájmu, ale musíš mít důkazy, že nájemník opravdu dluží. A určitě si dej pozor, abys dodržel všechny zákonné postupy, jinak bys mohl mít problémy ty sám.

Co se týče právní pomoci, to záleží na tom, jak moc jsi v tom ztracený. Pokud si nejsi jistý, klidně se poraď s právníkem, ale pokusit se nejdřív o dohodu s nájemníkem je většinou lepší cesta. Hlavně mít dobrou smlouvu a prověřit nájemníka ještě před podpisem je hodně důležité.

171 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Alena Holušová
Alena Holušová

Když nájemník nezaplatí, tak to fakt není nic příjemného. První věc, co bych udělal, je zkusit s ním promluvit, třeba má nějakou krizovku a dá se to vyřešit bez velkých problémů. Pokud se to nevyřeší, tak začneš uvažovat o evikci. Většinou je třeba poslat výzvu k zaplacení a potom můžeš začít právní proces, což znamená jít na soud. Měj na paměti, že to může zabrat čas a peníze.

Ohledně kauce – většinou ji můžeš použít na pokrytí nezaplaceného nájmu, ale musíš být opatrný. Záleží na tom, co říká nájemní smlouva a místní zákony. A jo, máš pravdu – důležitá je dobrá smlouva a prověřit si nájemníka dopředu. Pokud ti někdo dluží, občas je lepší zkusit dohodu než hned volat právníka. Ale pokud se situace nelepší, tak právní pomoc může být nakonec nutná. Takže se připrav na to, že to může být dost komplikované.

142 slov
1.4 minut čtení
20. 12. 2023
Věra Prokopová
Věra Prokopová