Charts.cz/Fórum/Jaké jsou největší rizika při investování do nemovitostí?

Jaké jsou největší rizika při investování do nemovitostí?

Přemýšlím o investování do nemovitostí, ale pořád mám v hlavě spoustu otázek ohledně toho, co všechno to obnáší. Vím, že nemovitosti mohou být skvělou cestou, jak vytvořit pasivní příjem a zajistit si finanční stabilitu, ale co když se něco pokazí? Jaká jsou ta největší rizika, na která bych si měl dávat pozor? Je to třeba pokles trhu s nemovitostmi, nebo se obávám toho, že najdu nájemníky, kteří nebudou platit? Co když se objeví nějaké skryté vady na nemovitosti, které bych nezjistil při prohlídce? Jak moc je důležité mít zajištěný dobrý tým odborníků na realitním trhu, abych se vyhnul možným problémům? A co legislativní změny nebo daně, které mohou ovlivnit návratnost investice? Zajímalo by mě také, jaké máte zkušenosti vy ostatní investoři – co vás překvapilo a čemu byste se na mém místě vyhnuli? Tohle všechno mě trápí a rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti s investováním do nemovitostí.

155 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2023
Jindřich Procházka
Jindřich Procházka

Rizik při investování do nemovitostí je fakt hodně. Určitě se vyplatí sledovat trh, protože pokles cen nemovitostí může dost ublížit tvé investici. K tomu jsou tu nájemníci – můžeš narazit na ty, co ti neplatí, a pak z toho může být pěkný malér s vymáháním a soudama. Skrytý vady jsou další problém, třeba jak se něco pokazí až po koupi a ty jseš pak s náklady sám.

Mít dobrý tým je fakt důležitý, odborníci ti můžou ušetřit spoustu starostí a peněz. A nezapomeň na legislativní změny, to může dost ovlivnit tvou návratnost – daně a podobné věci ti můžou zkomplikovat život.

Naštěstí jsou nějaké strategie, jak se tomu vyhnout, jako pečlivý výběr lokality a bydlení. Kdybych měl radit, tak bych se zaměřil na dobrou lokalitu a prověřené nájemníky. Zkušenosti ostatních investorů ukazují, že čím víc informací máš, tím lépe se orientuješ v tom riziku.

144 slov
1.4 minut čtení
30. 9. 2023
Patrik Beran
Patrik Beran

Investování do nemovitostí může mít svoje výhody, ale taky spoustu rizik. První věc, co tě může vyděsit, je pokles trhu. Když ceny nemovitostí klesnou, můžeš mít problém s prodejem nebo pronájmem. Pak je tu otázka nájemníků – co když ti někdo přestane platit? Nebo najdeš takové, co ti ničí byt? Skryté vady jsou další kámen úrazu – můžeš si myslet, že vše je v pořádku, a pak zjistit, že máš na střeše díru nebo špatné rozvody. To ti pak sežere rozpočet.

Dobrý tým odborníků je fakt důležitý. Potřebuješ realitního makléře, právníka i třeba stavebního inspektora. Bez nich můžeš na něco zapomenout nebo se dostat do problémů. Legislativa a daně taky hrají roli – změny v zákonech můžou ovlivnit tvůj zisk a to nechceš.

Mám kámoše, co investuje a říká, že se mu hodně věcí nevyplatilo právě kvůli špatným rozhodnutím ohledně nájemníků a skrytých vad. Takže radši dělej důkladný průzkum předtím, než se do toho pustíš. Všechny tyhle věci si dobře promysli, ať nejsi překvapenej.

162 slov
1.6 minut čtení
9. 5. 2024
Dana Němcová
Dana Němcová