Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie jsou nejlepší na investice teď?

Jaké dividendové akcie jsou nejlepší na investice teď?

V poslední době hodně přemýšlím o tom, jaké dividendové akcie by pro mě mohly být zajímavou investicí. Slyšel jsem, že dividendy jsou skvělým způsobem, jak si vybudovat pasivní příjem, a to je něco, co bych opravdu chtěl zkusit. Všude kolem se mluví o tom, jak důležité je investovat do kvalitních akcií, které pravidelně vyplácejí dividendy. Ale jak vlastně poznat, které akcie jsou ty pravé? Zajímalo by mě, jestli teď není lepší období pro investice do dividendových akcií nebo zda bych měl počkat na nějakou lepší příležitost. Existují nějaké konkrétní společnosti, které byste doporučili? Co třeba sektor technologií nebo spotřebního zboží? Je lepší zaměřit se na stabilní firmy, které mají dlouhou historii vyplácení dividend, nebo se podívat také na nové hráče na trhu? A co volatilita trhu? Jak moc to ovlivňuje rozhodování ohledně dividendových akcií? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože se teď snažím udělat moudré rozhodnutí a neudělat chybu. Jaké zkušenosti máte s dividendovými akciemi vy? Které máte ve svém portfoliu a proč? Děkuji za všechny rady!

169 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2022
Jana Vrbová
Jana Vrbová

Dobrý den, co se týče dividendových akcií, určitě se vyplatí zaměřit na stabilní firmy s dlouhou historií vyplácení dividend. Například společnosti jako Procter & Gamble nebo Coca-Cola mají solidní dividendové výnosy a většinou jsou odolné vůči tržním výkyvům. Sektor spotřebního zboží je obecně považován za bezpečnější, protože i v těžkých časech lidé nakupují základní potřeby.

Na druhou stranu, pokud chceš zkusit něco novějšího, tak můžeš kouknout na technologické firmy, které začínají vyplácet dividendy, jako třeba Microsoft nebo Apple. Ty ale nemusí mít tak stabilní výnosy jako tradiční dividendové aristokraty.

Co se týče volatility trhu, ta může ovlivnit ceny akcií na krátkou dobu, ale pokud investuješ na delší období, tak bys neměl panikařit a prodávat, když ceny klesnou. Důležité je mít diverzifikované portfolio a pravidelně sledovat výkon svých investic.

Osobně mám v portfoliu pár akcií z oblasti spotřebního zboží a také něco z technologií. To mi dává slušný mix stabilních příjmů a potenciálního růstu. Držím palce s investicema!

155 slov
1.6 minut čtení
22. 10. 2023
Nikola Kuchařová
Nikola Kuchařová

Fakt dobrý dotaz. Já bych se teď podíval na akcie jako jsou Coca-Cola nebo Johnson & Johnson. Tyhle firmy mají dlouhou historii výplat a i v těžkých časech se snaží udržet dividendy. Sektor spotřebního zboží je stabilní, lidi budou vždycky nakupovat základní potřeby, takže tam je menší riziko. Co se týče technologií, tam to může být riskantnější, ale třeba Microsoft taky vyplácí dividendy a má solidní postavení na trhu.

Teď je fakt hodně volatility, což může znamenat příležitosti, ale i rizika. Já bych se asi zaměřil spíš na stabilní firmy s dobrou historií, než na nové hráče. Měj na paměti, že dividendy ti dají pasivní příjem, ale je důležitý sledovat i celkový zdravotní stav těch firem. Vždycky se koukám na poměr vyplácených dividend a ziskovost. A pokud přemýšlíš o dlouhodobém držení akcií, tak tyhle firmy by mohly být rozumnou volbou.

139 slov
1.4 minut čtení
14. 6. 2024
Andrea Lacinová
Andrea Lacinová