Proč investovat do státních dluhopisů místo akcí firem?
Takže, zajímalo by mě, proč by někdo měl investovat do státních dluhopisů, když jsou tu akcie firem, které mohou přinést mnohem větší zisky. Vždycky jsem slyšel, že akcie jsou skvělou příležitostí pro růst a dlouhodobé zhodnocení. Měly by být výhodnější než dluhopisy, které se často považují za nízkorizikové a nízkodonášející. Ale přemýšlím o tom, co když chci stabilitu a jistotu? Jak moc se vyplatí mít peníze v státních dluhopisech místo toho, abych riskoval s akciemi? Je pravda, že dluhopisy nabízejí pravidelný příjem, zatímco akcie mohou kolísat a někdy přinášejí ztráty? Bude mít smysl investovat do státních dluhopisů v době, kdy se trhy chovají tak nepředvídatelně? Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma formami investic z pohledu výnosu a rizika? A co úrokové sazby – jak ovlivňují rozhodování mezi těmito možnostmi? Pokud bych chtěl vytvořit pasivní příjem, budou státní dluhopisy lepší volbou než dividendové akcie? Myslíte si, že pokud bych měl diverzifikovat své portfolio, měly by tam být i dluhopisy? Zkrátka mi to celé nedává smysl a ráda bych slyšela názory vás, kteří máte zkušenosti s investováním. Jaké máte zkušenosti s investováním do státních dluhopisů vs. akcí firem?