Charts.cz/Fórum/Na co si dávat pozor při koupi NFT?

Na co si dávat pozor při koupi NFT?

Přemýšlím nad tím, že bych se ponořil do světa NFT, protože jsem slyšel, že je to docela zajímavá investice a možnost, jak si obohatit svůj digitální portfoliový mix. Ale zároveň mám takové obavy a nejsem si jistý, na co přesně bych měl dávat pozor, když se rozhodnu pro koupi. Je tu spousta různých projektů, umělců a platforem, ale jak poznat, které NFT mají skutečně hodnotu? Existuje nějaký způsob, jak zjistit, zda je daný kus umění nebo digitální sběratelský předmět autentický a ne pouze kopie nebo podvod? Jak důležité jsou faktory jako rarita, historie prodeje nebo popularita tvůrce? A co se týče ceny – je rozumné investovat do NFT, které jsou extrémně drahé, nebo by měl být člověk opatrný a zvažovat levnější alternativy? Jak moc může ovlivnit trh volatilita kryptoměn a co se stane s hodnotou mých NFT v případě poklesu ceny dané měny? Jsem také zvědavý na to, jaké poplatky spojené s nákupem by měly být zahrnuty do celkového nákladu na pořízení NFT. Je dobré mít na paměti i právní aspekty, jako je právo na užívání a autorská práva k danému dílu? Prostě mám tolik otázek a obav ohledně toho, jak správně přistupovat k nákupu NFT. Co byste doporučili jako klíčové body, na které bych se měl soustředit a které mi pomohou udělat informované rozhodnutí?

215 slov
2.2 minut čtení
20. 10. 2020
Michal Světlík
Michal Světlík

Při koupi NFT je fakt dobrý mít na paměti pár klíčových věcí. Nejdřív ověř autenticitu, fakt že si něco koupíš neznamená, že to není kopie. Zjisti si, kdo je autor a jaký má background, jestli už něco prodal a jaké to mělo úspěchy. Rarita hraje velkou roli - čím je něco vzácnější, tím může být dražší. Ceny NFT jsou dost volatilní, takže když trh s kryptem spadne, může to hodně ovlivnit hodnotu toho, co máš. Poplatky za transakce bývají vysoký, takže se na ně připrav. Práva na užívání? To je taky důležitý - většinou nekupuješ práva na reprodukci. Nakonec, investice do dražších NFT nemusí být vždycky moudrá volba; zvaž i levnější alternativy. Projdi si platformy a sleduj trendy, ale buď opatrný. Celkově to chce rozum a trošku zkoumání.

128 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2021
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek

Při koupi NFT je dobrý dávat pozor na pár věcí. První je ten projekt – zjisti, kdo za ním stojí a jestli má nějakou historii, to ti může říct hodně o potenciální hodnotě. Rarita taky hraje roli, čím vzácnější to je, tím víc to může stát. Nezapomeň se podívat na historii prodeje – pokud se něco prodalo už několikrát za dobrou cenu, je to pozitivní signál. Co se týče ceny, není vždy nutné kupovat extrémně drahá NFT; někdy se vyplatí investovat do levnějších kousků s potenciálem růstu.

Volatilita kryptoměn je další věc, na kterou si dej pozor - hodnota tvých NFT může klesnout, když cena kryptoměny spadne. Takže pokud investuješ do NFT, které mají hodnotu v ETH například, buď připraven na to, že i hodnota NFT může kolísat. A nezapomeň na poplatky za transakce a případné provize – ty můžou hodně zvýšit celkovou cenu.

A co je důležité, ujisti se, že rozumíš právům k dílu; většina NFT ti dává pouze právo na vlastnictví a ne nutně na užívání nebo reprodukci. Takže si to pečlivě přečti. Vždycky je lepší mít informace předtím, než skočíš do koupě.

183 slov
1.8 minut čtení
24. 5. 2021
Milena Janková
Milena Janková