Charts.cz/Fórum/Co jsou to opce a jak mi můžou pomoci ochránit investice?

Co jsou to opce a jak mi můžou pomoci ochránit investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mi už delší dobu vrtá hlavou. Slyšel jsem o něčem, čemu se říká opce, ale upřímně, moc tomu nerozumím. Vím, že jsou to nějaké finanční nástroje, ale co to přesně znamená? Jak fungují a jaký mají vztah k mému portfoliu nebo investicím? Také by mě zajímalo, jestli mohou sloužit jako ochrana pro moje investice. Mám obavy z volatility trhu, takže bych rád věděl, jestli opce dokážou pomoct snížit riziko ztrát. Zní to jako něco složitého na pochopení, ale pokud byste mohli vysvětlit, jak vlastně fungují a jak je mohu využít k zabezpečení svých investičních cílů, byl bych moc vděčný. Nechci se do ničeho pouštět bez toho, abych měl jasnou představu o tom, co dělám. Díky všem za rady!

127 slov
1.3 minut čtení
29. 7. 2022
Josef Trnka
Josef Trnka

Opce jsou vlastně takové smlouvy, které ti dávají právo, ale ne povinnost, koupit nebo prodat nějaký aktivum (třeba akcie) za určitou cenu v daném čase. Existují dva typy – call opce (právo koupit) a put opce (právo prodat). Jak to můžeš využít? No, můžeš je použít k ochraně před ztrátami. Třeba, když máš akcie a obáváš se, že jejich cena spadne, můžeš si koupit put opci. To ti umožní prodat akcie za předem určenou cenu, i když trh klesne. Takže když trh padne, ty získáš nějakou ochranu před ztrátami. Samozřejmě, opce nejsou bez rizika a můžeš přijít o peníze, pokud se trh pohybuje jak nechceš. Je dobrý mít nějaké znalosti a možná začít s menšími investicemi, abys zjistil, jak to funguje. Takže jo, opce můžou fakt pomoci snížit riziko, ale je dobrý o tom mít aspoň základní přehled.

138 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2025
David Kočí
David Kočí

Opce jsou vlastně kontrakty, které ti dávají právo (ale ne povinnost) koupit nebo prodat akcie za určitou cenu (tzv. strike price) do určitého data. Když si koupíš opci na koupi (call opci), můžeš profitovat, když cena akcie vzroste. Naopak, pokud si koupíš opci na prodej (put opci), můžeš profitovat, když cena klesne.

Můžeš je využít jako ochranu proti poklesu trhu. Třeba když máš akcie a bojíš se, že by mohly spadnout, můžeš si koupit put opci. Když akcie fakt spadnou, ty máš tu opci a můžeš je prodat za vyšší cenu než je tržní cena, takže omezuješ ztrátu.

Samozřejmě, opce jsou dost složité a mají svá rizika – např. můžeš přijít o celou investici do opcí, pokud se trh nepohne tak, jak jsi očekával. Ale správným použitím ti můžou pomoct stabilizovat portfolio a chránit investice před velkými výkyvy. Je dobrý se o tom něco přečíst a třeba si nejdřív zkusit demo účet, než do toho opravdu vlítnout.

156 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2024
Magdaléna Janečková
Magdaléna Janečková