Charts.cz/Fórum/Jaké poplatky se musí brát v úvahu při obchodování s NFT?

Jaké poplatky se musí brát v úvahu při obchodování s NFT?

Když se do toho pustím a začnu obchodovat s NFT, vůbec nevím, na co si mám dávat pozor. Slyšel jsem, že kromě ceny samotného tokenu mohou být i další náklady, které by mě mohly překvapit. Můžete mi prosím říct, jaké poplatky bych měl mít na paměti? Myslím, že by mě zajímaly hlavně ty související s platformami, kde bych mohl kupovat nebo prodávat své digitální umění. Co třeba transakční poplatky na blockchainu? Jak to funguje? Slyšel jsem něco o gas fees, ale není mi jasné, jak moc to může ovlivnit celkové náklady na nákup nebo prodej NFT. A co poplatky za minting, pokud bych chtěl vytvořit vlastní NFT? Kolik to obvykle stojí a existují nějaké platformy, které mají nižší poplatky než jiné? Také bych rád věděl, jestli je třeba platit nějaké poplatky při převodu NFT nebo když je posílám někomu jinému. Jak to funguje? A co daňové povinnosti spojené s prodejem NFT? Musím platit daně z zisků při každém prodeji nebo jen při určitém příjmu? Je toho hodně na zvážení a trochu se v tom ztrácím. Můžete mi pomocí přehledně shrnout, na co bych si měl dát pozor, abych nebyl nemile překvapený? Děkuji!

192 slov
1.9 minut čtení
28. 9. 2023
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová

Při obchodování s NFT je fakt hodně věcí, co se musí brát v potaz. Hlavně si dej pozor na transakční poplatky na blockchainu, známé jako gas fees. Ty se liší podle vytíženosti sítě a můžou být fakt vysoké, takže to Ti může značně zvednout náklady při nákupu nebo prodeji. Když budeš mintovat své vlastní NFT, tak většina platforem si účtuje poplatky za minting, což taky může být dost drahý – obvykle pár desítek dolarů, ale záleží na platformě a síti. Třeba Ethereum je známý vysokými gas fees, zatímco na Binance Smart Chain nebo Polygon jsou ty poplatky nižší.

Pokud posíláš NFT někomu jinému, tak často taky zaplatíš nějaký poplatek za převod, záleží na tom, jakou platformu používáš. Další věc jsou daně – většinou když prodáš NFT za víc, než jsi za něj zaplatil, tak z toho musíš platit daně, ale jak to konkrétně funguje, tak to už závisí na tvém bydlišti.

Celkově je dobrý udělat si předem průzkum a zjistit si všechny poplatky u platformy, kterou plánuješ používat. Není to jednoduchý a můžeš narazit na spoustu nečekaných nákladů.

180 slov
1.8 minut čtení
7. 8. 2023
František Pecka
František Pecka

Když se chystáš obchodovat s NFT, měl bys mít na paměti pár různých poplatků. Prvním z nich jsou transakční poplatky, známé jako gas fees, které platíš na blockchainu. Tyhle poplatky se mohou dost lišit v závislosti na vytížení sítě, takže můžeš narazit na vysoké ceny při velkém provozu. No a pak tu máme poplatky za minting, což je proces, kdy vytváříš své vlastní NFT. Tyhle náklady se liší podle platformy – některé jsou dražší, jiné levnější, ale počítej s tím, že to něco stát bude.

Pak jsou tu ještě poplatky za prodej – většina platforem si vezme nějakou provizi z prodeje, což je další věc do tvého rozpočtu. Pokud jde o převod NFT mezi uživateli, obvykle to žádné extra poplatky nemá, ale i tak si dej pozor na gas fees.

A co daně? To je další kapitola – v mnoha zemích musíš platit daně z příjmů z prodeje NFT, takže si zjisti pravidla ve své lokalitě a počítej s tím. Takže shrnuto: sleduj gas fees, poplatky za minting a prodej, a nezapomeň na daně. Lepší je být připravený než pak překvapený.

179 slov
1.8 minut čtení
9. 4. 2024
Vojtěch Bečka
Vojtěch Bečka