Charts.cz/Fórum/Na co se soustředit při hodnocení ceny NFT?

Na co se soustředit při hodnocení ceny NFT?

Přemýšlím nad investováním do NFT, ale mám spoustu otázek ohledně toho, jak vlastně hodnotit jejich cenu. Vím, že trh s NFT je velmi volatilní a ceny se mohou rapidně měnit, ale co by mělo být hlavním faktorem, na který bych se měl zaměřit? Je důležité zkoumat umělce nebo projekt, za kterým NFT stojí, nebo třeba raritu a unikátnost konkrétního díla? Jak moc hraje roli komunita a poptávka po daných NFT? Zajímají mě i technické aspekty, jako je blockchain, na kterém je NFT postaveno. Mělo by to mít vliv na jeho cenu? Také jsem slyšel o různých platformách, kde se NFT prodávají, a zajímalo by mě, zda má význam, na které platformě se NFT prodává. Co když je NFT na známé platformě versus méně známé? Jak to ovlivňuje cenu? Máte nějaké tipy nebo informace o tom, co všechno sledovat při hodnocení ceny NFT? Jaké faktory vám připadají nejdůležitější? Díky za každou radu!

151 slov
1.5 minut čtení
27. 1. 2025
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková

Při hodnocení ceny NFT je faktů víc než dost. Hlavní je určitě umělec nebo projekt, za kterým to stojí. Když je umělec známý nebo má dobrou reputaci, šance, že cena poroste, je větší. Rarita a unikátnost hrají taky velkou roli – čím vzácnější NFT, tím vyšší poptávka. Komunita kolem projektu může hodně ovlivnit hodnotu, pokud je aktivní a žije to tam, můžou ceny rychle stoupat.

Technické aspekty jako blockchain taky nejsou zanedbatelné. Některé platformy jsou prostě důvěryhodnější než jiné a to se odráží i v cenách. Když je NFT na známé platformě jako OpenSea, tak má větší šanci na vyšší prodeje než na nějaké méně známé. Takže pokud plánuješ investovat, koukni na umělce, raritu, komunitu a faktory jako platforma a blockchain. Tyhle věci ti můžou hodně napovědět.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 10. 2024
Natálie Hlaváčová
Natálie Hlaváčová

Při hodnocení ceny NFT je několik klíčových věcí, na které bys měl koukat. První a asi nejdůležitější je umělec nebo projekt za daným NFT. Pokud je to známý umělec nebo projekt s dobrou historií, může to mít velký vliv na cenu. Rarita a unikátnost díla jsou taky zásadní; čím méně kusů, tím víc to může zvednout cenu.

Dalším faktorem je komunita. Silná komunita okolo projektu může znamenat vyšší poptávku a tím i cenu. A pak je tu ten technický aspekt - blockchain, na kterém je NFT postavené, taky hraje roli. Například Ethereum je známější a má větší důvěru než nějaké nové blockchainy.

Platforma, kde se NFT prodává, není zanedbatelná. Na známých platformách jako OpenSea nebo Rarible je větší viditelnost a tím pádem i šance na lepší cenu. Menší platformy můžou mít nižší poptávku a to se odrazí na ceně.

Takže shrnuto, zaměřuj se na umělce, raritu, komunitu a platformu, na které se NFT obchoduje. To ti dá lepší představu o tom, co můžeš čekat ohledně ceny.

163 slov
1.6 minut čtení
15. 10. 2024
Milada Šťastná
Milada Šťastná