Charts.cz/Fórum/Kolik procent z portfolia by mělo být ve zlatě?

Kolik procent z portfolia by mělo být ve zlatě?

Čím dál tím víc lidí se zamýšlí nad tím, jak diverzifikovat své investice, a zlato se zdá být oblíbenou volbou. Ale kolik vlastně procent z celkového portfolia by mělo být věnováno zlatu? Měl bych investovat třeba 5 %, nebo je lepší jít až na 20 %? Uvažoval jsem o tom, že zlato může sloužit jako bezpečný přístav v turbulentních časech, ale stále si nejsem jistý, jaký podíl zlata by byl rozumný. Co říkáte na to, že zlato má tendenci chránit před inflací a ekonomikou, která může kolísat? Mám také obavy z volatility jiných aktiv jako jsou akcie nebo kryptoměny, takže by stálo za to mít nějaké zlato jako rezervu. Jak to vidíte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto kovem a jeho podílem v portfoliu? Odkud berete informace o tom, jak správně nastavit investiční mix? Jaké faktory by měly hrát roli v rozhodování o množství zlata ve vlastním portfoliu? Víte o nějakých konkrétních doporučeních od expertů, které by mi mohly pomoci udělat informované rozhodnutí?

164 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2024
Roman Vacek
Roman Vacek

Zlato je fakt fajn investice, hlavně když se točíme kolem inflace a tržní volatility. Co se týče podílu, tak obecně se doporučuje mít ve zlatě tak 5 až 10 % portfolia. Někdo jde klidně i na 15 nebo 20 %, pokud se cítí nervózně ohledně akcií nebo kryptoměn, což je pochopitelné. Zlato ti může pomoct, když ostatní aktiva klesají. Já osobně bych šel do toho nižšího procenta, ale pokud máš větší obavy o ekonomiku, tak klidně víc. Je dobré sledovat různé analýzy a zprávy od expertů, třeba od bank nebo investičních poradců. Ale vybalancování portfolia je hodně individuální, záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat a co od investic očekáváš.

111 slov
1.1 minut čtení
25. 10. 2023
David Buchta
David Buchta

Co se týče podílu zlata v portfoliu, tak obecně se doporučuje mít mezi 5-10 %. Zlato je fajn jako ochrana proti inflaci a v krizových časech. Pokud jsi ale hodně opatrný nebo máš špatný pocit z trhu, můžeš zkusit i víc, třeba 15-20 %. Ale nesmíš zapomínat, že zlato neprodukuje žádné výnosy, takže to chce najít dobrou rovnováhu s ostatními investicemi. Záleží taky na tom, jakou máš celkovou strategii a jak moc jsi ochotný riskovat. Je dobré sledovat trendy trhu a třeba se podívat na názory expertů a investičních poradců. Hlavně si dej pozor, abys nezačal panikařit a prostě si udělal plán, který ti dává smysl.

106 slov
1.1 minut čtení
31. 1. 2025
Zuzana Švecová
Zuzana Švecová