Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli je nemovitost ekologická a šetrná k přírodě?

Jak zjistit, jestli je nemovitost ekologická a šetrná k přírodě?

Zajímalo by mě, jak se dá zjistit, jestli je nějaká nemovitost ekologická a šetrná k přírodě. Když se koukám na nabídky, tak skoro každá druhá nemovitost se chlubí, že je "eko-friendly" nebo "udržitelná", ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké konkrétní věci bych měl sledovat? Myslím tím třeba použití obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární panely, nebo to, jestli je budova dobře izolovaná. Ale co dál? Jak zjistím, jestli byly použity ekologické materiály při stavbě? Někdo mi říkal o certifikacích jako LEED nebo BREEAM, ale upřímně vůbec nevím, jak se v tom vyznat. Je jasný, že pokud chci investovat do nemovitosti, tak bych měl mít na paměti i její dopad na životní prostředí. Takže by mě zajímalo, jak si ověřit tyhle informace předtím, než se rozhodnu investovat? Existují vůbec nějaké spolehlivé zdroje nebo portály, kde bych mohl najít hodnocení ekologičnosti nemovitosti? A co třeba zjišťování historie vlastnictví nebo stavebních materiálů? Je toho tolik k prozkoumání a rád bych měl jistotu, že moje investice nebude jen další zátěží pro planetu. Díky za tipy!

173 slov
1.7 minut čtení
22. 6. 2024
Bedřich Pešta
Bedřich Pešta

Když chceš zjistit, jestli je nemovitost ekologická, tak se zaměř na pár klíčových věcí. Hlavně koukej na energetickou náročnost – dobrá izolace, solární panely, tepelné čerpadlo a podobně. To ti ušetří náklady na energie a je to šetrnější k přírodě. Pak se podívej na použité materiály – ideálně by měly být přírodní a recyklovatelné. Certifikace jako LEED nebo BREEAM jsou fajn, když je nemovitost má, tak je to zpravidla dobrý znak. Zkus se zeptat na historii budovy, jestli byla třeba průběžně renovována s ohledem na životní prostředí. Také se mrkni na lokální portály nebo weby zaměřené na ekologické nemovitosti, tam často najdeš hodnocení. Nezapomeň taky na sousedství – přístup k veřejné dopravě nebo zeleným plochám může být taky důležitej faktor. Takže hodně informací můžeš získat z prohlídky a dotazování se, neboj se ptát.

133 slov
1.3 minut čtení
4. 12. 2024
Petr Beneš
Petr Beneš

Zdravím, tak tohle je fakt důležitá věc a je fajn, že o tom přemýšlíš. Když zkoumááš nemovitost, tak určitě začni tím, jestli má solární panely, tepelnou izolaci a další obnovitelné zdroje. Ale to není všechno. Zjisti, jaké materiály byly použity – třeba dřevo z udržitelného lesa nebo recyklované materiály jsou plus. Ty certifikace jako LEED nebo BREEAM ti můžou hodně napovědět, prostě si zjisti, jestli je budova nějak ohodnocená. A taky se podívej na historii vlastnictví, jestli tam nebyly nějaké ekologické problémy. V současnosti se dá najít spousta portálů a databází, kde můžeš prozkoumat ekologické aspekty budov, tak to neber na lehkou váhu. Srovnej nabídky a nevěř tomu "eko-friendly" štítku hned na první pohled. Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
27. 12. 2024
Milada Tomešová
Milada Tomešová