Jak zjistit, jestli je nemovitost ekologická a šetrná k přírodě?
Zajímalo by mě, jak se dá zjistit, jestli je nějaká nemovitost ekologická a šetrná k přírodě. Když se koukám na nabídky, tak skoro každá druhá nemovitost se chlubí, že je "eko-friendly" nebo "udržitelná", ale co to vlastně znamená v praxi? Jaké konkrétní věci bych měl sledovat? Myslím tím třeba použití obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární panely, nebo to, jestli je budova dobře izolovaná. Ale co dál? Jak zjistím, jestli byly použity ekologické materiály při stavbě? Někdo mi říkal o certifikacích jako LEED nebo BREEAM, ale upřímně vůbec nevím, jak se v tom vyznat. Je jasný, že pokud chci investovat do nemovitosti, tak bych měl mít na paměti i její dopad na životní prostředí. Takže by mě zajímalo, jak si ověřit tyhle informace předtím, než se rozhodnu investovat? Existují vůbec nějaké spolehlivé zdroje nebo portály, kde bych mohl najít hodnocení ekologičnosti nemovitosti? A co třeba zjišťování historie vlastnictví nebo stavebních materiálů? Je toho tolik k prozkoumání a rád bych měl jistotu, že moje investice nebude jen další zátěží pro planetu. Díky za tipy!