Charts.cz/Fórum/Která odvětví investují nejvíc do udržitelnosti?

Která odvětví investují nejvíc do udržitelnosti?

Zajímalo mě, která odvětví v dnešní době vlastně investují nejvíc do udržitelnosti. Všude slyšíme o klimatických změnách a potřebě chránit naši planetu, a tak by mě zajímalo, kdo se na to zaměřuje nejvíc. Myslím tím nejen velké korporace, ale i menší firmy a startupy. Je to třeba technologie? Nebo je to spíš zemědělství a potravinářství, kde se snaží o ekologičtější přístupy? Co třeba energie? S obnovitelnými zdroji jako solární nebo větrná energie, to je přece teď hodně v kurzu. A co třeba módní průmysl? Slyšel jsem, že se snaží snižovat svou uhlíkovou stopu a používat recyklované materiály. Je tady více takových odvětví, kde se investice do udržitelnosti stávají prioritou? Jaké konkrétní projekty nebo iniciativy se rozjíždějí? Můžete doporučit nějaké zajímavé příklady firem, které v tomhle směru udělaly pokrok? Jak se to promítá do jejich finanční výkonnosti? Uvažuju o tom, že bych chtěl investovat do sektorů, které mají budoucnost a přispívají k udržitelnosti. Rád bych věděl, co si o tom myslíte vy a jaké máte zkušenosti.

165 slov
1.7 minut čtení
7. 9. 2021
Vladimíra Macková
Vladimíra Macková

Jo, to je dobrá otázka. Já myslím, že teď hodně investic jde do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární a větrná energie. Firmy jako Tesla a různé startupy v oblasti zelených technologií dostávají pořád víc peněz. Pak je tu i zemědělství – spousta malých farem a ekologických značek se snaží vytvářet udržitelné potraviny, co nejméně zatěžují planetu. Módní průmysl taky nezůstává pozadu, víc značek se snaží používat recyklované materiály a snižovat odpad. Třeba Patagonia nebo Everlane se fakt snaží být transparentní a ekologické. Zajímavý je i sektor elektroaut, to teď letí. Myslím, že tyhle oblasti mají budoucnost a stojí za to si je pohlídat pro investice.

106 slov
1.1 minut čtení
8. 2. 2025
Denisa Kalousová
Denisa Kalousová

Jo, to je fakt zajímavý téma. Teďka dost hrajou prim technologie, hlavně startupy zaměřený na zelenou energii a udržitelnost. Zrovna vidím, že spousta firem investuje do obnovitelných zdrojů energie jako solární a větrná. Taky v zemědělství se to mění, bio produkty a ekologický farmaření jsou na vzestupu. Módní průmysl je taky v tomhle směru aktivní, už slyšíš o značkách, co používají recyklovaný materiály nebo se snaží o etickou výrobu. Pak jsou tu i automobilky, co přecházejí na elektromobily. Třeba Tesla je příklad, ale i tradiční značky začínají investovat víc do elektrických a hybridních vozidel. Finančně se to může vyplatit, protože investorům záleží na firmách, co mají jasný udržitelný cíle. Zkrátka vypadá to, že investice do udržitelnosti rostou napříč různými sektory a má to smysl jak pro planetu, tak pro budoucí zisky.

131 slov
1.3 minut čtení
17. 1. 2025
Martin Kysela
Martin Kysela