Charts.cz/Fórum/Jaké jsou trendy v investicích do zelených technologií v roce 2023?

Jaké jsou trendy v investicích do zelených technologií v roce 2023?

Zajímá mě, jak se vyvíjejí investice do zelených technologií letos. Je to stále aktuální téma, nebo už to začíná trochu opadat? Slyšel jsem, že hodně firem a startupů se zaměřuje na udržitelnost a ekologické inovace, ale chtěl bych vědět víc o konkrétních trendech. Jaké technologie jsou v současnosti nejvíce atraktivní pro investory? Je to solární energie, větrné elektrárny, nebo třeba něco úplně jiného jako vodíkové technologie? Mám pocit, že se v této oblasti objevují nové příležitosti a zajímavé projekty, ale nevím, kde začít hledat. Myslíte, že je dobrý nápad investovat do ETF zaměřených na zelené technologie? Jaké firmy nebo sektory byste doporučili sledovat? A co regulace a vládní podpora – jak moc ovlivňují tyto investice? Zajímá mě také, jestli je možné dosáhnout rozumného výnosu z investic do ekologických technologií bez přílišného rizika. Kdo z vás už do něčeho takového investoval a jaké máte zkušenosti? Budu rád za jakékoli tipy a názory.

151 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2023
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec

Investice do zelených technologií v roce 2023 pořád frčí. Po pandemii a klimatických událostech se firmy i investoři zaměřují na udržitelnost víc než kdy jindy. Solární a větrné energie jsou stále silné a přitahují hodně peněz, ale vodíkové technologie taky nabírají na popularitě. V poslední době se mluví o pokroku v bateriových technologiích a ukládání energie, což je super důležité pro stabilitu obnovitelných zdrojů.

Pokud jde o ETF, tak to může být dobrá cesta, jak rozložit riziko. Sleduj firmy zabývající se čistou energií, elektromobilitou a ekologickými inovacemi. Regulace a vládní podpora teď hodně pomáhá, zejména v Evropě a USA, takže to může mít pozitivní dopad na výnosy.

Co se týče výnosů, jako vždycky, je to o riziku – čím větší potenciál, tím větší volatilita. Já sám jsem investoval do několika fondů zaměřených na zelené technologie a zatím to vypadá slibně. Ale doporučuji sledovat trendy a nevkládat všechny peníze do jednoho košíku.

151 slov
1.5 minut čtení
3. 11. 2024
Michal Žižka
Michal Žižka

V roce 2023 je investování do zelených technologií fakt žhavé téma. Mnoho investorů a firem se zaměřuje na udržitelnost, ať už jde o solární panely, větrné turbíny nebo vodíkové technologie. Solární energie pořád frčí, ale hodně se mluví i o bateriích a ukládání energie, protože to je klíčové pro stabilitu obnovitelných zdrojů. Vodík jako palivo je taky na vzestupu, hlavně v transportu a průmyslu.

Pokud jde o ETF na zelený sektor, tak to může být rozumná volba, protože ti to diversifikuje riziko. Doporučil bych sledovat firmy zaměřený na inovace v oblasti čisté energie a technologie pro snižování emisí. Regulace a vládní podpora hrajou velkou roli – čím víc vlád tlačí na ekologické iniciativy, tím víc prachů teče do těchto projektů.

Myslím, že rozumný výnos je určitě možný, ale je to o sledování trendů a nenechat se nalákat na každou novou „zázračnou“ technologii. Nějaké investice už mám a zatím to vypadá slibně, ale chce to čas a trpělivost. Vždycky se vyplatí udělat si pořádný průzkum.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 1. 2023
Andrea Háchová
Andrea Háchová