Charts.cz/Fórum/Kolik procent portfolia bych měl mít v akciích pro začátek?

Kolik procent portfolia bych měl mít v akciích pro začátek?

Zajímá mě, kolik procent z celého investičního portfolia bych měl alokovat do akcií, pokud teď začínám s investováním. Jsem si vědom toho, že akcie mohou být docela volatilní a rizikové, ale zároveň mi přijde, že mají potenciál na slušné zhodnocení v dlouhodobém horizontu. Mám také pocit, že když se začneš učit o investicích, je fajn mít v portfoliu alespoň nějakou tu akcii, protože to může být dobrý způsob, jak se dostat do světa financí a naučit se více o tom, jak trhy fungují. Ale kolik je jako rozumné množství? Říká se něco kolem 60% pro mladší investory a 40% pro ty starší nebo konzervativnější, ale co si o tom myslíte vy? Mám investovat už od začátku do akcií nebo bych měl raději počkat a začít s něčím méně rizikovým? Jaké máte zkušenosti s tímto poměrem? Je dobré mít například i nějaké ETF nebo indexové fondy jako součást akciového podílu? Děkuju za jakékoliv rady a tipy!

155 slov
1.6 minut čtení
8. 2. 2024
Dana Špačková
Dana Špačková

To je fakt dobrá otázka. Když začínáš, tak 60 % v akciích je celkem rozumné, pokud jsi mladší a máš čas na to, aby ses z volatilnosti dostal. Akcie mohou být fakt rizikové, ale dlouhodobě mají super potenciál. Dobrý nápad je mixnout to s ETF nebo indexovými fondy, protože ty ti dají nějakou diversifikaci a sníží riziko oproti jednotlivým akciím. Tyhle fondy sledují nějaký index a často mají nižší poplatky, což je fajn pro začátečníka. Takže jo, jdi do toho, ale rozuměj tomu, do čeho investuješ. A samozřejmě, pokud se ti to zdá moc na začátek, klidně začni opatrněji a postupně zvyšuj podíl akcí. Držím palce!

106 slov
1.1 minut čtení
13. 1. 2025
Štěpán Jirásek
Štěpán Jirásek

Jako začátečník bych doporučil zkusit alokovat kolem 60% do akcií, pokud jsi mladý a máš čas na to, aby se ti investice vyplatily. Akcie sice skákou a občas padají, ale dlouhodobě mají větší potenciál zhodnocení než třeba dluhopisy nebo hotovost. Samozřejmě to závisí na tvojí osobní toleranci k riziku. Pokud se cítíš nervózní, můžeš začít třeba s 40% a postupně zvyšovat.

ETF a indexové fondy jsou super volba, protože rozkládají riziko mezi víc akcií a jsou často levnější na poplatky než aktivně spravované fondy. Takže jo, pokud nechceš mít všechno v jedné akcii, ETF by mohlo být dobrý začátek. Důležité je taky se vzdělávat, sledovat trhy a přizpůsobovat strategii, jak se budeš cítit pohodlněji. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2025
Andrea Burešová
Andrea Burešová