Jaké jsou hlavní výhody DeFi protokolů oproti tradičním bankám?
Zajímalo mě, jaké vlastně přinášejí výhody DeFi protokoly, když je srovnám s klasickými bankami. V poslední době se o tom hodně mluví, ale já bych chtěl vědět, co konkrétně dělá decentralizované finance lepšími? Rozumím tomu, že banky mají své tradice a regulace, ale proč bych měl uvažovat o DeFi jako o alternativě? Lidé často zmiňují rychlost transakcí a nižší poplatky, ale zajímal by mě i širší kontext. Jak je to s dostupností těchto služeb pro běžné lidi? Může si každý otevřít účet v DeFi platformě bez ohledu na to, odkud pochází? A co bezpečnost? Jsou tyto protokoly skutečně bezpečnější než naše banky, nebo je to jen marketingový trik? Jak to vlastně funguje s likviditou a půjčkami v DeFi? Vím, že banky nám nabízejí určité služby jako hypotéky nebo úvěry na auto, ale jak se to řeší v decentralizovaném světě? Dává to vlastně smysl pro investory a jakou roli hrají smart kontrakty v celém procesu? Přemýšlím také o tom, jestli je DeFi opravdu pro každého a zda je možné na těchto platformách vydělat víc než na tradičních investicích. Může mi někdo objasnit tyto otázky a říct, proč bych měl zvážit přechod do světa DeFi místo setrvání u bankovních služeb?