Charts.cz/Fórum/Co je to liquidity mining a jak na něm vydělat?

Co je to liquidity mining a jak na něm vydělat?

Zajímalo by mě, co přesně vlastně znamená liquidity mining, protože o tom slyším čím dál tím víc. Mám pocit, že je to teď hrozně populární téma v krypto světě, ale pořád mi není jasné, jak to funguje. Jaký je princip liquidity mining? Co musím mít nebo udělat, abych se do toho mohl zapojit? Zní to jako skvělý způsob, jak získat nějaké pasivní příjmy, ale co všechno bych měl vědět, než do toho půjdu? Jaké jsou rizika? A jaké platformy nebo protokoly jsou nejlepší pro začátek? Můžete mi prosím říct, jestli je třeba mít nějaké speciální kryptoměny nebo tokeny, aby se daly poskytnout jako likvidita? A co se stane s těmi tokeny, když je vložím do liquidity poolu? Jak dlouho musím své prostředky držet a co se stane, pokud bych je chtěl rychle vybrat? A ještě jedna věc – jakým způsobem vlastně vydělávám na liquidity mining? Je to prostřednictvím poplatků za transakce nebo odměn v podobě nových tokenů? Hrozně moc otázek a doufám, že mi někdo dokáže osvětlit tento téměř mystický proces, abych mohl začít investovat a využít příležitosti, které nabízí kryptoměnový trh.

182 slov
1.8 minut čtení
31. 12. 2024
Miroslav Janda
Miroslav Janda

Takže liquidity mining je vlastně způsob, jakým můžeš vydělávat na kryptoměnách tím, že poskytuješ likviditu na decentralizovaných burzách. To znamená, že ty vezmeš své tokeny a vložíš je do liquidity poolu, což je něco jako společný bazén peněz pro obchodování. Když to uděláš, tak dostáváš odměny – většinou v podobě poplatků z obchodů, které se v tom poolu uskuteční, nebo nových tokenů.

Na začátek potřebuješ nějaké kryptoměny, které chceš vložit – většinou to bývá pár různých tokenů, třeba ETH a nějaký stablecoin. Tyhle tokeny pak budou "uzamčené" v tom poolu, což znamená, že s nimi nemůžeš hned manipulovat, dokud je nevybereš zpátky. Můžeš je samozřejmě vybrat kdykoliv, ale může se stát, že zažiješ ztrátu kvůli impermanent loss (což je situace, kdy hodnota tvých tokenů klesne v porovnání s tím, kdy jsi je vložil).

Doba držení není nijak fixní, můžeš je tam mít klidně i dlouho. Je dobrý si ovšem zjistit, jaké konkrétní podmínky platí na platformě, na kterou se chystáš. Co se týče platforem, tak Uniswap a SushiSwap jsou dost populární a mají dostatek likvidity.

Rizika jsou jasná: volatilita trhu, impermanent loss a také technické problémy nebo hacky na protokolech. Takže je fajn mít vše promyšlené a investovat jen část toho, co jsi ochotný ztratit. Taky se dobře podívej na reputaci platformy a co o ní říkají ostatní uživatelé.

217 slov
2.2 minut čtení
25. 12. 2024
Olga Stará
Olga Stará

Takže liquidity mining je vlastně způsob, jakým můžeš vydělat na svých kryptoměnách tím, že je poskytneš do likviditního poolu. Když to uděláš, zapojíš se do decentralizovaných burz (DEX), kde tvoje coiny pomáhají ostatním lidem obchodovat. Ty pak dostáváš odměny, což může být buď formou poplatků za transakce, nebo nových tokenů - každá platforma to má trochu jinak.

Aby ses mohl zapojit, většinou potřebuješ mít nějaký stablecoin (třeba USDT) nebo jinou kryptoměnu podporovanou daným poolом. Ty tokeny, co dáš do poolu, jsou pak zamknuté a ty je nemůžeš hned vybrat. Můžeš je ale stáhnout zpět, obvykle kdykoliv, i když může být dobré držet je delší dobu, aby sis maximalizoval výnosy.

Rizika? Jo, určitě! Můžeš ztratit peníze kvůli volatilitě trhu nebo impermanent loss, což se stane, pokud cena tvých tokenů výrazně vzroste nebo klesne. Takže doporučuji si pořádně nastudovat platformy jako Uniswap nebo SushiSwap a začít s menšími částkami.

Jako pro začátečníka je fajn mít na paměti všechnu tu rizikovost a také sledovat poplatky za transakce na blockchainu, protože ty můžou tvoje zisky dost snížit. Takže hodně štěstí a buď opatrný!

177 slov
1.8 minut čtení
22. 11. 2024
Emil Prchal
Emil Prchal