Co všechno bych měl sledovat, abych vybral dobře výkonné ETF?
Když přemýšlím o investování do ETF, mám v hlavě spoustu otázek. Je mi jasné, že není snadné se zorientovat v tom, co všechno je potřeba sledovat, abych si mohl vybrat to správné a skutečně výkonné ETF. Jaké faktory by měly hrát roli při mém rozhodování? Měl bych se zaměřit na historickou výkonnost fondu, nebo je důležitější podívat se na náklady spojené s jeho správou? Jak moc ovlivňuje likvidita ETF to, jak snadno budu moci prodat své podíly? A co takové věci jako volatility a rizikový profil? Jak zjistit, zda je ETF diverzifikované dostatečně na to, aby snížilo riziko, ale zároveň aby mělo potenciál pro slušný výnos? Také bych rád věděl, jestli je důležité zkoumat, jakým způsobem ETF kopíruje index a jestli jsou nějaké specifické faktory jako fyzické nebo syntetické replikace? A nesmím zapomenout na daně – jak moc mi mohou ovlivnit celkový výnos z investice do ETF? Vím, že existuje spousta různých sektorových a tematických ETF, ale jak vybrat ty nejvhodnější pro mou investiční strategii? Co byste doporučili sledovat ještě, abych se vyhnul špatným rozhodnutím a mohl se těšit na úspěšnou investiční budoucnost?