Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy jsou nejlepší na diversifikaci portfolia?

Jaké ETF fondy jsou nejlepší na diversifikaci portfolia?

V poslední době se hodně mluví o investování do ETF fondů a jejich výhodách pro jednotlivce, kteří chtějí diverzifikovat své portfolio. Mám v plánu začít investovat a slyšel jsem, že ETF fondy mohou být skvělou volbou, protože nabízejí širokou škálu aktiv a odvětví. Rád bych věděl, jaké konkrétní ETF fondy byste doporučili pro diverzifikaci portfolia. Které z nich mají nejnižší náklady na správu a zároveň dobrý výkon? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF, abych zajistil, že moje investice budou co nejvíce rozloženy a minimalizoval tak riziko? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké specifické sektory nebo trhy, které jsou v současné době atraktivní pro investice skrze ETF. Mám pocit, že se vyplatí mít v portfoliu něco z různých oblastí – akcie, dluhopisy, možná i nějaké komodity nebo nemovitosti. Jaký je váš názor na kombinaci různých typů ETF fondů? Na co bych si měl dávat pozor, abych se vyhnul běžným chybám? Bude také zajímavé slyšet vaše zkušenosti s konkrétními fondy, které vám přinesly dobré výsledky. Děkuji za všechny tipy a rady!

174 slov
1.7 minut čtení
30. 12. 2023
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina

Když chceš diversifikovat portfolio přes ETF, je dobré se zaměřit na pár věcí. První je náklady – čím nižší poplatky, tím lépe. Fondy jako Vanguard Total Stock Market ETF nebo iShares Core S&P 500 mají nízké náklady a dobrý výkon. Pak jsou tu i ETF, co pokrývají mezinárodní trhy, třeba iShares MSCI World, což ti dá expozici v různých zemích.

Důležitý je taky mix aktiv – akcie, dluhopisy, nemovitosti. Můžeš zkusit třeba Vanguard Real Estate ETF pro nemovitosti a pak nějaké dluhopisové ETF jako iShares Core U.S. Aggregate Bond. To všechno ti pomůže rozložit riziko.

Co se týče sektorů, tak teď jsou populární technologie a udržitelnost, takže můžeš zvážit nějaké technologické ETF nebo zelené fondy.

Hlavně se vyhni chybám jako snažit se časovat trh nebo investovat do jednoho sektoru. Diverzifikuj napříč různými typy aktiv a nepanikař při poklesu trhu. Osobně jsem spokojený s pár výše zmíněnými fondy, maj dobré výsledky za poslední roky.

150 slov
1.5 minut čtení
25. 1. 2024
Ladislav Vorel
Ladislav Vorel

No, tak co se týče ETF, tak to je fakt dobrý způsob, jak si rozložit riziko. Mě třeba docela funguje Vanguard S&P 500 ETF, je to levný a sleduje ty největší americký firmy. Pak je tu ještě i iShares MSCI World ETF, což ti dá expozici na globální akcie. Pokud chceš i něco z dluhopisů, tak se mrkni na iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF.

Když vybíráš ETF, tak koukej na náklady na správu – čím nižší, tím lepší, taky je fajn sledovat objem obchodování, aby to mělo likviditu. Když mluvíme o sektorech, tak teďka se hodně mluví o zelené energii a technologiích, takže nějaké ETF zaměřené na tyto oblasti by mohly být zajímavé.

A co se týče chyb, dej si pozor na to, abys neměl všechno v jednom sektoru nebo regionu. Diverzifikace je klíč – akcie, dluhopisy, komodity... to všechno bys měl mít v mixu. Takže jo, kombinace různých typů ETF je určitě dobrý nápad.

154 slov
1.5 minut čtení
2. 8. 2024
Michal Žižka
Michal Žižka