Jaké náklady čekat u ETF oproti klasickým fondům?
Zajímalo by mě, jaké typy nákladů mohu očekávat, když se rozhodnu investovat do ETF ve srovnání s tradičními investičními fondy. Slyšel jsem, že ETF jsou často levnější, ale co přesně to znamená v praxi? Jaké jsou konkrétní poplatky, které bych měl mít na paměti? Myslím tím nejenom náklady na správu fondu, ale také transakční poplatky nebo poplatky za obchodování. Je pravda, že některé ETF mohou mít nižší náklady na správu než aktivně řízené fondy? Ale co když bych chtěl investovat do indexových fondů? Jak se liší jejich nákladovost oproti ETF? Mám pocit, že v poslední době je hodně řeč o tom, jak mohou ETF nabízet větší flexibilitu a likviditu, ale jak to vlastně ovlivňuje celkové náklady na investici? Existují nějaké skryté náklady, na které bych měl dávat pozor při výběru mezi těmito dvěma možnostmi? A nakonec, je pro dlouhodobého investora lepší volba ETF nebo klasické fondy z pohledu nákladovosti a celkové návratnosti investice? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů a jejich osobní zkušenosti s těmito dvěma typy investic.