Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT umění bez velkých znalostí?

Jak začít investovat do NFT umění bez velkých znalostí?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do NFT umění, když mám minimální znalosti o tom, jak to funguje. Slyšel jsem, že NFT je v poslední době hodně populární a že se v tom dá vydělat, ale vůbec nevím, kde začít. Jaké platformy jsou nejvhodnější pro nákup NFT? Je lepší kupovat už hotové kusy, nebo se zaměřit na nováčky na trhu? A co se týče ceny, jak poznat, jestli je cena spravedlivá nebo přehnaná? Mám obavy z toho, že bych mohl naletět nějakému podvodu nebo špatné investici. Jaký je vlastně proces nákupu a jaké kroky bych měl udělat předtím, než do toho skočím? Myslíte, že je dobré sledovat nějaké konkrétní umělce nebo trendy v NFT světě? A co když se mi něco nebude líbit a budu chtít prodat – jak je to s tímto procesem? Doufám, že mi pomůžete rozklíčovat tyto otázky a dát mi nějaké rady. Děkuji!

151 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2024
Jana Kopecká
Jana Kopecká

Pokud chceš začít s investováním do NFT umění a nemáš moc znalostí, tak to chce hlavně klid a rozvahu. Nejprve doporučuji podívat se na různé platformy, jako jsou OpenSea, Rarible nebo Foundation. Tyhle místa jsou nejznámější a najdeš tam spoustu různých děl.

Co se týče nákupu, můžeš zkusit jak už hotové kusy, tak i nové umělce. U nováčků můžeš najít levnější ceny, ale je tam větší riziko. Taky je dobrý sledovat trendy – třeba co frčí mezi sběrateli. Čím víc se o tom dozvíš, tím líp poznáš, co má hodnotu.

A ohledně cen, zkuste se podívat na podobné NFT a jejich ceny. Pokud je něco extrémně drahé a nevidíš za tím nějakou hodnotu (třeba renomé umělce nebo unikátnost), tak bys měl být opatrnej. Vždycky si dej pozor na podvody - radši nakupuj od prověřených prodejců.

Když chceš prodat, většina platforem to umožňuje snadno – prostě nastavíš cenu a čekáš, až se někdo ozve. Zkus si udělat nějaký plán - kolik peněz do toho chceš dát a co očekáváš jako výnos. Důležité je mít trpělivost a nevkládat do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit.

181 slov
1.8 minut čtení
1. 2. 2025
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková

Jasně, investování do NFT může být trochu matoucí, ale dá se to zvládnout. Prvně si zjisti, co vlastně NFT jsou – to jsou digitální certifikáty, který dokazujou vlastnictví nějakého umění nebo jiného digitálního obsahu. Začni tím, že si vytvoříš peněženku na kryptoměny jako MetaMask nebo Trust Wallet. Tyhle ti umožní nakupovat a ukládat NFT.

Pak se podívej na platformy jako OpenSea, Rarible nebo Foundation – tam najdeš spoustu nabídek. Co se týče toho, jestli kupovat už hotové kusy nebo nové talenty, obojí má svý výhody. Hotový kusy můžou mít už nějakou hodnotu, zatímco nováčci můžou být levnější a mají potenciál růst.

K cenám – to je těžký. Sleduj podobné NFT a jejich ceny, abys měl představu o tržní hodnotě. A dej si pozor na podvody – ověřuj umělce a jejich historii před nákupem.

Pokud chceš něco prodat, většina platforem ti to usnadní – stačí nastavit cenu a čekat. A ano, sleduj trendy a oblíbené umělce, aby ses orientoval v tom, co je aktuálně populární. Je to hodně o intuici a sledování trhu.

169 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Filip Bečka
Filip Bečka