Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší zelené ETF pro investice?

Jaké jsou nejlepší zelené ETF pro investice?

Mám takový dotaz ohledně zelených ETF. Zajímám se o investice, které by byly nejen výhodné z hlediska zisku, ale také šetrné k životnímu prostředí. Slyšel jsem, že existují různé fondy, které se zaměřují na obnovitelné zdroje energie, udržitelnost nebo ekologické projekty, a chtěl bych se dozvědět víc. Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní zelené ETF, které jsou momentálně považovány za nejlepší? Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru těchto fondů? Například, jak je to s výkonností v posledních letech nebo s poplatky za správu? Také mě zajímá, jestli je nějaký rozdíl mezi různými typy zelených ETF a jaký mají potenciál z dlouhodobého hlediska. Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních investorů, kteří už do těchto fondů investovali. Děkuji za jakékoli tipy a rady!

125 slov
1.3 minut čtení
23. 12. 2023
Helena Bartošová
Helena Bartošová

Zelená ETF jsou super volba, pokud chceš investovat a zároveň dělat něco pro planetu. Mezi nejlepší patří třeba iShares Global Clean Energy ETF (ICLN), který se zaměřuje na obnovitelné zdroje energie. Další zajímavý je Invesco Solar ETF (TAN), ten je hodně orientovaný na solární energii. Když už mluvíme o udržitelnosti, můžeš zkusit SPYG nebo SUSA, co mají širší diverzifikaci a zahrnují i firmy s dobrými ekologickými praktikami.

Při výběru se koukni na výkonnost, poplatky za správu a jak moc jsou fondy diversifikované. Třeba nízké poplatky jsou určitě plus, protože ti to na ziscích víc zůstane. Koukni taky na hodnocení ESG, to je důležitý ukazatel pro udržitelnost.

A ohledně dlouhodobého potenciálu – myslím, že s rostoucím důrazem na ochranu klimatu a přechod na zelené technologie to má šanci se rozjet. Ale jako vždycky, investice jsou rizikové, tak si dej pozor a diversifikuj.

139 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2024
Jindřiška Zichová
Jindřiška Zichová

Zelená ETF jsou super volba, pokud chceš investovat a zároveň podporovat ekologii. Mezi populární patří třeba iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) nebo Invesco Solar ETF (TAN), oba se zaměřují na obnovitelné zdroje. Další zajímavý fond je třeba SPDR S&P 500 ESG ETF (EFIV), co sleduje firmy s dobrými ESG praktikami.

Při výběru koukám na poplatky, ty můžou dost ovlivnit zisk. Vyšší poplatky = horší výnosy. Zkontroluj si i výkonnost za poslední roky, protože některé ETF mají fluctuace, co můžou ovlivnit tvůj zisk.

Je dobrý si taky uvědomit, že zelená ETF se zaměřují na různé sektory - některé na čistou energii, jiné na udržitelnost nebo ekologické technologie. Takže si vyber to, co ti dává smysl. Dlouhodobě to vypadá na pozitivní trend, jak se víc lidí zajímá o udržitelnost a ekologické investice. Investoři hlásí, že se jim to vyplácí, tak proč to nezkusit?

142 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2023
Petr Vondra
Petr Vondra