Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy koupit v roce 2025?

Jaké dluhopisy koupit v roce 2025?

S blížícím se rokem 2025 mě zajímá, jaké dluhopisy by mohly být dobrou investicí. V poslední době se hodně mluví o různých typech dluhopisů, jako jsou státní, korporátní nebo dokonce zelené dluhopisy. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů? Je lepší sázet na stabilní státní dluhopisy nebo zkusit štěstí s korporátními, které mohou nabídnout vyšší výnosy, ale i větší riziko? A co myslíte, jak bude ovlivňovat inflace a úrokové sazby výnosnost těchto investic? Je pravda, že některé sektory budou v roce 2025 silnější než jiné, třeba technologie nebo obnovitelné zdroje energie? Chtěl bych slyšet vaše názory na to, jak se orientovat v aktuálních trendech a co sledovat při výběru dluhopisů. Jaké konkrétní dluhopisy byste doporučili pro diverzifikaci portfolia? Slyšel jsem o některých nových emisích, ale nejsem si jistý, které jsou opravdu zajímavé. Co byste mi poradili jako investora, který hledá bezpečné a výnosné možnosti investice právě teď? Díky za vaše tipy!

151 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2022
Andrea Hlaváčová
Andrea Hlaváčová

Když se díváš na dluhopisy v roce 2025, tak rozhodně zvaž státní dluhopisy, protože jsou v podstatě nejbezpečnější. Sice mají nižší výnosy, ale s tím rizikem už moc neuděláš. Korporátní dluhopisy můžou být lákavé díky vyšším výnosům, ale taky můžeš narazit na firmy, co se potýkají s problémy. Zelené dluhopisy si myslím, že jsou teď v kurzu, hlavně kvůli trendu udržitelnosti a investicích do obnovitelných zdrojů. Inflace a úrokové sazby to ovlivňují hodně – když porostou úrokový sazby, můžeš mít problém s cenou dluhopisů. Sektory jako technologie a obnovitelné zdroje by mohly být zajímavé, ale stejně si pečlivě vybírej. Co se týče konkrétních emisí, koukni na nové zelené projekty nebo stabilní korporátní jména s dobrou historií. Diversifikace je klíčová, takže kombinuj různé typy dluhopisů a hlídej si riziko.

128 slov
1.3 minut čtení
29. 3. 2024
Alena Havlová
Alena Havlová

V roce 2025 bych se asi zaměřil na státní dluhopisy, protože ty většinou nabízejí větší stabilitu než korporátní. Sice mají nižší výnosy, ale v době nejistoty jsou bezpečnější. Na druhou stranu korporátní dluhopisy můžou nabídnout vyšší úrok, ale riziko je tam vždycky, hlavně v sektorech, co teď dostávají ránu, jako je technologie. Zelené dluhopisy vypadají taky zajímavě, pokud věříš v udržitelnost a obnovitelné zdroje, tam by se mohlo investovat víc. Inflace a úrokové sazby to ovlivňují hodně, takže sledovat centrální banky a ekonomické ukazatele bude klíčový. Jestli chceš diverzifikovat portfolio, koukni se na mix státních a kvalitních korporátních dluhopisů, ideálně z odolných sektorů jako je zdravotnictví nebo energie. Někde jsem slyšel o nových emisích zaměřených na obnovitelné zdroje, to by mohla být dobrá sázka. Hlavně se neboj zkoumat a porovnávat různé nabídky.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 5. 2024
Radka Balounová
Radka Balounová