Charts.cz/Fórum/Investice do akcií vs. ETF – co zvolit?

Investice do akcií vs. ETF – co zvolit?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně investic. Zajímám se o to, co je vlastně lepší, jestli investovat do jednotlivých akcií, nebo zvolit investice do ETF. Uvažuju o tom, že bych chtěl začít s investováním a nevím, co mi bude víc vyhovovat. Slyšel jsem, že jednotlivé akcie můžou přinést větší zisk, ale na druhou stranu ETF nabízí nějakou diverzifikaci. Jaké jsou vlastně klady a zápory obou přístupů? Mám obavu, že pokud zainvestuji do jedné akcie a ta spadne, tak přijdou všechny moje peníze vniveč. Na druhou stranu se bojím, že ETF mi zase nedají tolik prostoru pro růst. Jaké máte zkušenosti? Je lepší mít pod kontrolou jednotlivé akcie a sledovat jejich vývoj, nebo se spolehnout na správu portfolia prostřednictvím ETF? Děkuju za jakékoliv rady a názory!

129 slov
1.3 minut čtení
31. 1. 2023
Blanka Benešová
Blanka Benešová

V tomhle dilema je to fakt těžký. Na jednu stranu, akcie ti dávají šanci na velký zisky, pokud trefíš ty správný společnosti. Ale zase, jak jsi říkal, pokud ta akcie spadne, můžeš dost ztratit. Hodně záleží na tom, jak moc chceš riskovat a jestli máš čas se tomu věnovat.

ETF jsou super pro diversifikaci a můžeš mít víc různých firem v jednom balíčku, takže když jedna klesne, třeba další to vyváží. Navíc je to méně práce, nemusíš sledovat jednotlivý akcie pořád. Ale pravda je, že ty zisky z ETF můžou být menší než u jednotlivých akcií.

Zvaž si svoje cíle a kolik času chceš investicím věnovat. Jestli nemáš moc zkušeností nebo čas na sledování trhu, tak bych šel do ETF. Pokud se ale cítíš sebevědomě a chceš si hrát s jednotlivýma akciema, tak do toho jdi. Můžeš zkombinovat obojí – mít část peněz v ETF a část do vybraných akcií.

150 slov
1.5 minut čtení
24. 6. 2024
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Zdravím, tohle je častý dilema. Investice do jednotlivých akcií může fakt přinést větší zisk, pokud trefíš tu správnou firmu, ale taky to nese větší riziko. Když koupíš akcie jen jedné firmy a ta spadne, můžeš ztratit hodně peněz. Zatímco s ETF se ti rozloží riziko, protože investuješ do více akcií najednou. To znamená, že když jedna akcie klesne, nemusí to tolik ovlivnit celkové portfolio.

Na druhou stranu, s ETF ti možná uteče ten potenciální velký zisk, protože většinou sledují nějaký index a nedovolí ti investovat do konkrétních akcií, které by mohly vyletět. Je to víc pasivní přístup, zatímco s akciemi si můžeš víc hrát a sledovat jednotlivé výkony. Takže to opravdu záleží na tvém přístupu k riziku a kolik času chceš investicím věnovat. Pokud se teprve učíš a nechceš riskovat hodně, ETF může být rozumnější volba.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 10. 2024
Lukáš Holuša
Lukáš Holuša