Charts.cz/Fórum/Jak se počítá ROI u dividendových akcií?

Jak se počítá ROI u dividendových akcií?

Zajímalo by mě, jak přesně se vlastně počítá ROI (návratnost investice) u dividendových akcií. Mám na mysli, že když investuji do akcií, které vyplácejí dividendy, jak bych měl zohlednit jak dividendy, tak i případné změny v ceně akcie? Je to jen o tom, kolik peněz mě ročně dividendy přinesou v porovnání s tím, kolik jsem do toho vložil? A co když cena akcie vzroste nebo klesne? Jak to všechno zohlednit při výpočtu ROI? Měl by člověk zahrnout i reinvestici těchto dividend, nebo to není důležité? Co když plánuju držet ty akcie dlouhodobě, ovlivní to nějak způsob výpočtu? A co třeba inflace, hraje to nějakou roli v tom, jak hodnotím návratnost investice? Rád bych věděl, jestli jsou nějaké osvědčené metody nebo vzorce, které by mi mohly pomoct při tomto výpočtu. Jak na to vůbec jít?

134 slov
1.3 minut čtení
24. 12. 2024
Barbora Vorlová
Barbora Vorlová

ROI u dividendových akcií se počítá tak, že vezmeš v potaz nejen dividendy, co dostaneš, ale i změnu ceny akcie. Základní vzorec je: ROI = (dividendy + (cena prodeje - cena koupě)) / cena koupě. Takže když investuješ do akcií, co vyplácí dividendy, měl bys zahrnout, kolik ti ty dividendy ročně dají a pak přičíst nebo odečíst rozdíl mezi cenou, za kterou jsi akcie koupil a kolik za ně dostaneš, když je prodáš.

Reinvestice dividend může hodně ovlivnit návratnost, protože tím si zvyšuješ základnu pro další výnosy. Když plánuješ držet akcie dlouhodobě, tak reinvestice dává smysl a může ti to vynést víc, než si myslíš.

Inflace taky hraje roli, protože pokud inflace roste rychleji než tvoje výnosy z dividend a zvýšení ceny akcií, tak vlastně reálně ztrácíš. Takže bys měl sledovat i reálnou návratnost.

Osvědčené metody zahrnují sledování celkového výnosu v čase a porovnání s trhem nebo s jinými investicemi. Pokud se do toho chceš ponořit víc, může být fajn používat nějaké investiční kalkulačky online.

163 slov
1.6 minut čtení
20. 10. 2024
František Vaculík
František Vaculík

Když se počítá ROI u dividendových akcií, je to vlastně docela jednoduchý princip. Základní vzorec pro ROI je: (zisk / náklady) x 100. U dividendových akcií to zahrnuje jak dividendy, které dostáváš, tak i změnu ceny akcie během doby, co ji držíš. Takže když investuješ třeba 10 000 Kč do akcií a za rok dostaneš 500 Kč v dividendách a cena akcie vzroste na 12 000 Kč, spočítáš to takhle: (500 + (12 000 - 10 000)) / 10 000 x 100 = 25 %. To znamená, že tvoje návratnost investice byla 25 %.

Reinvestice dividend hraje velkou roli, pokud je plánuješ znovu investovat zpátky do těch samých akcií nebo do jiných akcií. Když to uděláš, tvoje celkové výnosy můžou být mnohem vyšší díky složenému úročení. Dlouhodobé držení akcií ovlivňuje také to, jak se díváš na celkovou návratnost, protože výnosy z dividend se s časem zvyšují a cena akcií může taky fluktuovat.

Inflace taky hraje roli. Když máš výnosy z dividend a cena akcie roste, ale inflace je vysoká, tak reálný výnos nemusí být tak skvělý. Měl bys to všechno brát v potaz a ne jenom koukat na hrubou návratnost. Osvědčené metody jsou porovnávat návratnost s průměrnou inflací a sledovat historické výnosy akcií v čase.

204 slov
2 minut čtení
20. 12. 2024
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková