Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi akciovými a dluhopisovými ETF?

Jaký je rozdíl mezi akciovými a dluhopisovými ETF?

Přemýšlím nad investicemi a narazil jsem na pojmy, které mě dost zmátly. Zajímá mě, co vlastně přesně znamenají akciová a dluhopisová ETF a jak se od sebe liší. Chápu, že ETF jsou fondy, které sledují určité indexy nebo aktiva, ale proč bych měl zvolit jedno před druhým? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto typů ETF? Slyšel jsem, že akciová ETF mohou nabízet vyšší potenciální návratnost, ale také vyšší riziko. Na druhou stranu, dluhopisová ETF by mohly být stabilnější, ale možná s nižšími výnosy. Jak to tedy je v praxi? Existují nějaké konkrétní příklady, které by mi mohli pomoci lépe pochopit, co každý typ ETF obnáší? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování o tom, do kterého typu ETF investovat? Opravdu bych ocenil nějaké názory a rady od těch, kteří už mají zkušenosti s těmito investicemi.

137 slov
1.4 minut čtení
12. 6. 2024
David Buchta
David Buchta

Rozdíl mezi akciovými a dluhopisovými ETF je v tom, co vlastně tyto fondy drží. Akciová ETF investují do akcií společností, takže když si je koupíš, vlastně se podílíš na růstu a zisku těch firem. To znamená vyšší potenciální výnosy, ale i větší riziko, protože akcie můžou kolísat a někdy i dost spadnout. Zkrátka, můžeš vydělat hodně, ale můžeš i hodně ztratit.

Na druhé straně dluhopisová ETF investují do dluhopisů, což jsou vlastně půjčky, které firmy nebo státy vydávají. Když si koupíš dluhopisové ETF, tak většinou máš stabilnější příjem z úroků. Ale výnosy bývají nižší než u akcií, protože ty dluhopisy jsou obecně považovány za méně riskantní. Takže když trh padá, dluhopisy většinou klesají méně než akcie.

Pokud jde o konkrétní příklady, třeba SPDR S&P 500 ETF (SPY) je hodně známé akciové ETF, zatímco iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF (LQD) je příklad dluhopisového ETF.

Při rozhodování o investicích zvažuj svoji toleranci k riziku. Jestli chceš víc riskovat pro potenciálně vyšší výnosy, jdi do akciových ETF. Když hledáš stabilitu a pravidelný příjem, dává smysl zvolit dluhopisové ETF. A samozřejmě rozložení portfolia - mít mix obojího může být rozumný krok.

187 slov
1.9 minut čtení
19. 4. 2024
Michal Černý
Michal Černý

Rozdíl mezi akciovými a dluhopisovými ETF je v tom, do jakých aktiv investují. Akciová ETF se zaměřují na akcie, což znamená, že pokud chceš růst kapitálu a nebojíš se většího rizika, tohle je pro tebe. Historicky nabízejí vyšší výnosy, ale taky volatilitu. Můžeš klidně přijít o hodně peněz, když trh spadne.

Na druhou stranu, dluhopisová ETF investují do dluhopisů, což jsou víceméně půjčky - buď od států, nebo firem. Tyhle fondy ti většinou nabízí stabilnější výnosy a nižší riziko. Ale s tím jde ruku v ruce i nižší potenciální zisk. Jsou fajn jako stabilizátor portfolia.

Když zvažuješ, co vybrat, ujasni si, jaký máš investiční cíl a jakou toleranci k riziku. Pokud jsi mladý investor a máš čas na to, abys přežil poklesy trhu, akciové ETF můžou být lepší volba. Naopak pokud plánuješ blížící se důchod nebo potřebuješ jistotu ohledně svých investic, tak ty dluhopisové by mohly být vhodnější.

Jako příklad můžeš vzít SPDR S&P 500 ETF pro akciovou část a iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF pro dluhopisovou část. Hlavně se nezapomeň podívat na poplatky a výkon fondu v minulosti.

180 slov
1.8 minut čtení
28. 10. 2024
Ondřej Stehlík
Ondřej Stehlík