Charts.cz/Fórum/Jak se vyvíjela cena zlata za posledních 20 let?

Jak se vyvíjela cena zlata za posledních 20 let?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se cena zlata měnila v průběhu posledních dvaceti let? Slyšel jsem, že zlato je považováno za bezpečnou investici, zejména v dobách ekonomické nejistoty, a tak by mě zajímalo, jaký vliv na jeho cenu měly různé globální události jako hospodářské krize, inflace nebo změny úrokových sazeb. Vím, že cena zlata byla v minulosti docela volatilní a chtěl bych vědět, co vše mohlo způsobit tyto výkyvy. Zajímalo by mě také, jestli je nějaký konkrétní rok, který byl pro cenu zlata zásadní nebo zda existují dlouhodobé trendy, které by bylo dobré vzít v potaz při rozhodování o investicích do zlata. Jaká je tedy historie ceny zlata a co nás může naučit o budoucím vývoji? Myslíte si, že teď je dobrý čas investovat do zlata, když se podíváme na to, jaké faktory ovlivňují jeho cenu?

136 slov
1.4 minut čtení
17. 1. 2025
Šárka Mašková
Šárka Mašková

Cena zlata za posledních dvacet let prošla zajímavým vývojem. Na začátku 2000s byla relativně nízká, kolem 300-400 dolarů za unci. Pak přišla ekonomická krize 2008, což způsobilo skok ceny, protože lidi hledali bezpečné útočiště a zlato začalo prudce růst. V roce 2012 se dostalo na historické maximum přes 1800 dolarů.

Od té doby byla cena dost volatilní. Hlavní faktory jsou inflace, úrokové sazby a geopolitické napětí. Například když centrální banky snižovaly úrokové sazby, zlato obvykle rostlo, protože investoři hledali alternativy k nízkým výnosům z dluhopisů. V posledních letech se také projevily vlivy pandemie a války, což vedlo k dalšímu nárůstu zájmu o zlato.

Rok 2020 byl zásadní kvůli COVID-19 a cenový boom v té době jasně ukázal, jak zlato reaguje na krize. Teď se cena pohybuje někde kolem 1700-2000 dolarů za unci a je otázka, jestli je teď dobrý čas investovat. Mnoho lidí říká, že zlato může být dobrý hedge proti inflaci, ale vždy je to i o osobním rozhodnutí a strategii investic.

161 slov
1.6 minut čtení
5. 1. 2025
Jan Fojtík
Jan Fojtík

Cena zlata za posledních dvacet let prošla dost velkým vývojem. Na začátku 2000. let se pohybovala kolem 300 dolarů za unci, ale pak začala postupně růst. Hlavní faktory, co to ovlivnily, byly ekonomické krize, jako ta v roce 2008, kdy investoři hledali bezpečné útočiště a zlato skokově zdražilo. V roce 2012 dosáhlo zlato historického maxima přes 1800 dolarů.

Od té doby to bylo dost kolísavé – v letech 2013-2015 cena klesla, protože se očekávalo zvyšování úrokových sazeb a růst ekonomiky. Poslední roky ale zlato zase roste, obzvlášť kvůli pandemii a inflačním tlakům. Investice do zlata se často doporučuje v nejistých časech a teď je to zas aktuální téma. Mnoho lidí si klade otázku, jestli investovat právě teď, když ceny zas jdou nahoru.

Roky jako 2008 a 2020 budou zřejmě v paměti investorů dlouho, protože ukázaly, jak moc zlato dokáže být stabilní v krizích. Takže pokud uvažuješ o investici, je dobrý mít na paměti dlouhodobé trendy a globální situaci.

156 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2024
Eva Kopalová
Eva Kopalová