Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi dluhopisy a akciovými ETF?

Jaký je rozdíl mezi dluhopisy a akciovými ETF?

Nedávno jsem začal zkoumat různé investiční možnosti a narazil jsem na dluhopisy a akciová ETF. Obě možnosti vypadají jako zajímavé způsoby, jak investovat peníze, ale nejsem si úplně jistý, jak se od sebe liší. Mohl by mi někdo vysvětlit, co přesně jsou dluhopisy a akciová ETF? Jak fungují, jaké mají výhody a nevýhody? Zajímalo by mě také, kdy je lepší investovat do jednoho nebo druhého, nebo jestli je dobré mít v portfoliu obě možnosti. Dále bych rád věděl, zda jsou nějaké konkrétní rizika spojená s těmito investicemi. Mám pocit, že se hodně mluví o akcích a akciových fondech, ale na dluhopisy slyším méně. Mohl by mi někdo objasnit, proč tomu tak je? A co třeba ziskovost? Která z těchto možností je obvykle výnosnější? Předem díky za jakékoli rady a vysvětlení!

130 slov
1.3 minut čtení
7. 6. 2022
Dana Zemanová
Dana Zemanová

Takže, dluhopisy a akciová ETF jsou fakt rozdílný věci. Dluhopisy jsou vlastně jakýsi "úvěr", co dáváš vládě nebo firmě. Když koupíš dluhopis, půjčuješ jim prachy a oni ti za to platí úroky po určitou dobu a na konci ti vrátí tvoje peníze. Většinou jsou považovaný za bezpečnější investici, ale taky moc nevydělávají, protože úroky jsou obvykle nízký.

Na druhý straně akciový ETF je něco jako fond, co drží různý akcie. Když do něj investuješ, vlastně kupuješ kus všech těch firem, co v něm jsou. Můžeš mít větší šanci na vyšší zisky, ale taky větší riziko ztráty, protože ceny akcií můžou dost kolísat.

Pokud jde o výhody, tak dluhopisy dávají stabilitu a pravidelný příjem z úroků, zatímco ETF může nabídnout víc růstu a větší výnosy v dlouhém horizontu. Kdy investovat do jednoho nebo druhého? Záleží na tom, co chceš. Jestli hledáš stabilitu a menší riziko, tak zkus dluhopisy. Ale pokud chceš víc výnosu a nebojíš se fluktuace, jdi do ETF.

Rizika? U dluhopisů je to hlavně úrokový riziko (když úroky vzrostou, cena dluhopisů klesá) a kreditní riziko (pokud dlužník zkrachuje). U ETF je to volatilita trhu - ceny akcií můžou hodně skákat. A proč je víc slyšet o akcích než o dluhopisech? No, akcie mají tendenci víc „zaujmout“ lidi svým potenciálem vysokých výnosů.

Co se týče ziskovosti, dlouhodobě se akciový trh obvykle vyplácí víc než dluhopisy. Ale samozřejmě záleží na situaci na trhu. Takže klidně měj v portfoliu oboje – vyváženost je důležitá.

239 slov
2.4 minut čtení
15. 8. 2024
Denisa Žáková
Denisa Žáková

Když jde o rozdíl mezi dluhopisy a akciovými ETF, tak v podstatě jde o dvě dost odlišné investiční možnosti. Dluhopisy jsou jako půjčky, které dáváš státu nebo firmě a oni ti za to platí úroky. Když dluhopis splatíš, dostaneš zpátky svou investici. Naopak akciová ETF (exchange-traded fund) je jako košík akcií, který můžeš koupit a prodávat na burze. Tím získáváš podíl na různých firmách najednou.

Výhoda dluhopisů je, že poskytují stabilnější příjem a jsou považovány za méně rizikové než akcie. Mají ale nižší výnosy, takže pokud hledáš větší zisk, akcie nebo ETF by mohly být lepší volba. Akciová ETF jsou víc volatilní, ale potenciálně nabízejí i vyšší zisky.

Pokud nevíš, kdy investovat do čeho, je dobrý mít mix obojího – dluhopisy ti dodají stabilitu a ETF možnost růstu. Rizika související s dluhopisy zahrnují třeba inflaci nebo kreditní riziko emitenta. U akciových ETF zas můžeš čelit větším propadům hodnoty během tržních turbulencí, ale na druhou stranu dlužno říct, že v dlouhodobém horizontu mají akcie tendenci růst.

Myslím si, že se o akcích víc mluví, protože historicky nabízí větší výnosy než dluhopisy. Takže pokud hledáš něco s vyššími zisky a jsi ochoten snést vyšší riziko, jdi do ETF. Ale mít i kousek dluhopisů v portfoliu není špatný nápad pro udržení rovnováhy.

206 slov
2.1 minut čtení
14. 5. 2023
Milena Zlámalová
Milena Zlámalová