Charts.cz/Fórum/Jak se mohu zapojit do DeFi a začít investovat?

Jak se mohu zapojit do DeFi a začít investovat?

V poslední době se hodně mluví o decentralizovaných financích, neboli DeFi, a já bych se rád dozvěděl, jak se do toho vlastně zapojit. Mám nějaké základní znalosti o kryptoměnách, ale nevím, jak začít investovat do DeFi projektů. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co všechno to obnáší? Například, jaké platformy jsou nejspolehlivější pro obchodování a investice? A co si mám vlastně představit pod pojmem likvidita nebo yield farming? Je to vůbec bezpečné, nebo existuje riziko ztráty peněz? Jaké kryptoměny bych měl sledovat, abych měl možnost získat slušné výnosy? Také by mě zajímalo, jestli potřebuji nějaké speciální peněženky pro ukládání kryptoměn, nebo stačí běžná kryptopeněženka. A co smart kontrakty, musím rozumět kódování, abych mohl investovat do DeFi? Jak mohu chránit své investice před hackery nebo podvody? Vím, že je důležité mít informace a snažit se být obezřetný, ale kde začít? Rád bych slyšel nějaké tipy od zkušenějších lidí v této oblasti.

149 slov
1.5 minut čtení
25. 3. 2022
Kamila Šťastná
Kamila Šťastná

DeFi je teď fakt hodně v kurzu, takže dobrý krok, že se chceš zapojit. Nejprv si pořiď nějakou slušnou kryptopeněženku, jako je MetaMask nebo Trust Wallet, to stačí. Můžeš pak začít třeba na platformách jako Uniswap nebo Compound, kde se obchoduje a půjčuje. Likvidita znamená, že můžeš snadno nakupovat a prodávat, čím víc peněz tam je, tím lépe. Yield farming je vlastně způsob, jak zhodnocovat svoje kryptoměny pomocí poskytování likvidity, ale je to dost riskantní, protože ceny mohou hodně lítat. Bezpečnost je klíčová – používej dvoufaktorovou autentizaci a nestav se na neznámé projekty. Kódování není nutné, ale trocha znalostí by neuškodila. Sledovat bys měl projekty s velkým objemem a dobrým zázemím, třeba Ethereum nebo Binance Smart Chain. A hlavně – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Hodně štěstí!

130 slov
1.3 minut čtení
23. 8. 2021
Dominik Buchta
Dominik Buchta

DeFi je fakt zajímavá oblast, ale jasně, má to svý rizika. Pokud chceš začít, tak nejdřív potřebuješ nějakou kryptoměnu, třeba ETH nebo BTC. Pak si stáhni peněženku jako MetaMask, ta ti umožní připojení k různým DeFi platformám. Mezi hodně používané patří Uniswap nebo Aave. Likvidita znamená, kolik peněz je k dispozici na obchodování – čím víc likvidity, tím lépe pro tebe.

Yield farming je něco jako výdělek za to, že půjčuješ svoje kryptoměny. Ale dej si pozor, můžeš o ně snadno přijít. Různý kryptoměny mají různou míru rizika a výnosu. Třeba stablecoiny jako USDC jsou méně riskantní než altcoiny jako meme coiny.

Co se týče bezpečnosti, nikdy nedávej všechny peníze na jedno místo a použij dvoufaktorovou autentizaci kde to jde. Ohledně smart kontraktů – není nutný umět kódovat, ale aspoň bys měl rozumět základům. Zkoumej projekty a jejich audity, jestli už někdo zkontroloval kód.

Na začátek se drž těch stabilnějších projektů a sleduj komunity na Redditu nebo Twitteru pro novinky a tipy. Hodně štěstí!

161 slov
1.6 minut čtení
10. 12. 2021
Tomáš Bečka
Tomáš Bečka