Charts.cz/Fórum/Jaké možnosti pasivního příjmu jsou nejlepší pro začátečníky?

Jaké možnosti pasivního příjmu jsou nejlepší pro začátečníky?

Zajímám se o pasivní příjem a chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní možnosti jsou pro začátečníky nejvhodnější. Vím, že existuje spousta různých způsobů, jak si vybudovat příjem, aniž bych musel každý den pracovat od rána do večera. Ale odkud začít? Mám slyšel o investicích do akcií, různých typech realit, crowdfundingových platformách a dokonce i kryptoměnách. Jaké jsou výhody a nevýhody těchto možností? Co byste doporučili někomu, kdo nemá žádné zkušenosti a chce začít s malým množstvím peněz? Je lepší investovat do něčeho konkrétního nebo diversifikovat? A co NFT, je to také možnost pasivního příjmu nebo je to spíše spekulativní záležitost? Hlava mi jde kolem z tolika informací a rád bych měl jasno v tom, co by pro mě mohlo být nejlepší volbou. Existují nějaké konkrétní platformy nebo nástroje, které mi mohou pomoci v začátku? Jak dlouho trvá, než se z takových investic začne něco vracet? Každá rada a tip by mi moc pomohly, protože chci udělat správné rozhodnutí a vyhnout se zbytečným chybám.

163 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Ivana Janoušková
Ivana Janoušková

Takže pasivní příjem, to je téma! Pro začátečníka bych doporučil pár věcí. Investice do akcií jsou docela fajn, ale chce to nějaký čas a znalosti. Můžeš zkusit ETF fondy, to je jako investovat do celého trhu najednou. Je to diversifikované, což snižuje riziko.

Realitní crowdfunding je další možnost – investuješ malé částky do projektů a můžeš mít z toho slušný výnos. Ale pozor, je to taky dost rizikové a můžeš čekat dlouho, než se něco vrátí.

Kryptoměny? To je spíš spekulace, můžeš mít štěstí, ale i prohrát. NFT taky vidím spíš jako bublinu, ne jako stabilní příjem.

Pro začátek bych šel do něčeho jednoduššího – třeba spořící účet s vyšším úrokem nebo ty ETFka. Rozhodně diversifikuj, nedaš všechno do jednoho koše. A ohledně platforem, zkus Fio nebo Degiro na akcie. Co se návratnosti týče, může to trvat měsíce až roky, takže buď trpělivý. Hlavně se vzdělávej a nevkládej peníze do něčeho, čemu úplně nerozumíš.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 1. 2025
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda

Jasně, pasivní příjem je super téma! Pro začátečníky bych doporučil pár věcí.

Začít můžeš s akciemi – třeba ETF, což jsou fondy, co sledují indexy. Můžeš investovat i malý obnos a je to relativně bezpečnější než jednotlivé akcie. Na tohle fungují platformy jako Degiro nebo Revolut.

Realitní crowdfunding je další možnost, jak investovat do nemovitostí s menší částkou. Jsou tu platformy jako Fundlift nebo Real Estate Crowdfunding, kde můžeš vložit třeba od tisícovky. Samozřejmě to má svá rizika, ale pokud se ti podaří vybrat dobře, můžeš mít slušný výnos.

Kryptoměny jsou hodně spekulativní, takže tady bacha. Sice můžeš vydělat, ale taky hodně ztratit. Pokud tě to láká, zkus začít s menší částkou a snaž se vzdělávat předtím, než do toho skáčeš naplno.

Diversifikace je určitě fajn – rozložení peněz mezi různé investice pomáhá minimalizovat riziko. NFT jsou spíš pro spekulanty a ne pro stabilní příjem; tam můžeš rychle vydělat nebo naopak přijít o dost peněz.

Co se týče doby návratnosti – to velmi záleží na typu investice. Akcie mohou začít vydělávat během několika měsíců, crowdfunding nějaké roky. Dobré je prostě začít a učit se za pochodu!

183 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2025
Emil Prchal
Emil Prchal