Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak se do nich může někdo investovat?

Co jsou NFT a jak se do nich může někdo investovat?

Zajímalo by mě, co vlastně jsou NFT? Slyšel jsem o nich dost, ale pořád mi to není úplně jasné. Jsou to nějaké digitální umění nebo co? Jaký má smysl mít něco, co je jenom na internetu? Může mi někdo vysvětlit, jak tyto tokeny fungují? A jak se liší od tradičních investic jako jsou akcie nebo nemovitosti? Mám pocit, že jsou teď hrozně populární, ale nevím, jestli je to jenom nějaký trend nebo jestli to má nějakou skutečnou hodnotu. Jak se do nich dá investovat? Je potřeba mít k tomu nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? Jak začít s investováním do NFT? Musím mít nějaké kryptoměny nebo něco takového? A co platformy na obchodování s NFT? Je jich hodně a jak si vybrat tu správnou? Také by mě zajímalo, zda existuje nějaká možnost, jak chránit svou investici do NFT. Co když se trh zhroutí nebo když někdo ukradne moje digitální dílo? Odpovědi na tyto otázky by mi mohly hodně pomoci. Děkuju!

159 slov
1.6 minut čtení
8. 10. 2024
Jindřich Procházka
Jindřich Procházka

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého unikátního digitálního objektu, jako je umění, hudba, videa nebo dokonce i tweet. Na rozdíl od běžných kryptoměn, jako je Bitcoin, který je zaměnitelný (můžete ho vyměnit za jiný Bitcoin), NFT jsou jedinečné a každý z nich má svou vlastní hodnotu. To je důvod, proč se lidé zajímají o investice do digitalního umění - protože v tom vidí potenciál a možnost zhodnocení.

Investovat do NFT můžeš tak, že si nejdřív pořídíš nějakou kryptoměnu (typicky Ethereum) a potom si založíš účet na platformě jako OpenSea nebo Rarible. Tyto platformy ti umožní nakupovat, prodávat a obchodovat s NFT. Co se týče znalostí, je dobré mít alespoň základní přehled o kryptoměnách a blockchainu. Je to dost riskantní investice - trh může být velmi volatilní a hodnota NFT může rychle klesnout.

Pokud jde o ochranu investice, měl bys mít své NFT v bezpečné peněžence a pravidelně sledovat trh. A co když se něco stane? No, to je riziko jako u každé investice. Neexistuje stoprocentní záruka a vždy existuje šance na ztrátu. Takže pokud se rozhodneš do NFT investovat, dej si pozor, abys nebyl přehnaně optimistický - může to být skvělá příležitost, ale i velké riziko.

201 slov
2 minut čtení
11. 12. 2024
Jakub Šťastný
Jakub Šťastný

Takže NFT, což je zkratka pro Non-Fungible Token, jsou vlastně jedinečné digitální tokeny, který se používají k prokázání vlastnictví něčeho, co je na internetu. Může to být cokoliv - digitální umění, videa, hudba nebo dokonce i tweety. Hlavní výhoda je, že každý token má své specifické ID a nelze ho jednoduše vyměnit za jiný stejný (na rozdíl třeba od bitcoinů). To dává hodnotu tomu, co kupuješ.

Investování do NFT není úplně jednoduché. Musíš mít nějaké kryptoměny, většinou Ethereum, protože většina platforem funguje na blockchainu Ethereum. Když chceš začít, doporučuji si pořídit peněženku na kryptoměny a koupit nějaký ETH. Pak si můžeš vybrat platformu jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat a prodávat NFT.

Pokud jde o investice, je to dost jako s obrazy nebo sběratelskými kartami - někdo může zaplatit hodně za něco, co má pro něj hodnotu. Ale taky je to dost rizikové. Trh s NFT se může rychle měnit a není tak stabilní jako akcie nebo nemovitosti. Je dobré si dělat průzkum a zjistit, co je populární nebo co má potenciál.

Co se týká ochrany investice – vždycky hrozí riziko ztráty nebo krádeže. Takže je důležité mít zabezpečenou peněženku a dávat si pozor na podvody. A jak říkám – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Hodně lidí to vidí jako trend a je možné, že některé NFT ztratí hodnotu. Takže opatrně.

222 slov
2.2 minut čtení
7. 7. 2024
Alena Vobořilová
Alena Vobořilová