Charts.cz/Fórum/Jaké lokality jsou teď nejvíc trendy pro investice do realit?

Jaké lokality jsou teď nejvíc trendy pro investice do realit?

Zajímalo by mě, jaké oblasti v současnosti hrají prim, pokud jde o investice do nemovitostí. Slyšel jsem, že některé města, nebo dokonce čtvrti, zažívají boom a ceny nemovitostí tam rostou závratnou rychlostí. Myslíte, že má smysl investovat do velkých měst, nebo jsou spíše na vzestupu menší lokality? Co třeba přímo v Česku, nebo je výhodnější se podívat za hranice? Jaké faktory by měly hrát roli při rozhodování o tom, kde investovat? A co třeba ceny nájmů? Změnily se nějak oproti minulosti? Mám obavy z toho, jak moc ovlivňuje situace s ekonomickou krizí a inflací trh s nemovitostmi. Vím, že spousta lidí mluví o tom, že investice do realit je stabilní volba, ale zajímalo by mě, jestli se to stále vyplácí v těchto turbulentních časech. Víte o nějakých specifických lokalitách, které jsou teď hodně v kurzu? Jaký je váš názor na investice do realit jako dlouhodobou strategii v současné době?

149 slov
1.5 minut čtení
1. 10. 2024
Jitka Čermáková
Jitka Čermáková

Teď je to dost chaotický, ale pár lokalit v Česku by mohly být zajímavé. Praha sice pořád dominuje, ale ceny jsou šílený. Zkus se kouknout třeba na Brno nebo Plzeň, tam to roste a je tam dobrý nízký počáteční investice. I menší města jako Olomouc nebo Hradec Králové teď přitahují pozornost. Zahraničí? Německo a Polsko mají taky slušný potenciál, ale pozor na legislativu a daně. Ekonomická situace může hrát roli, ale nemovitosti se tradičně považují za stabilní investici. Ceny nájmů šly nahoru, takže je to zajímavý pro pronájmy. Dlouhodobě to má smysl, ale chce to pečlivě zvažovat a sledovat trendy.

100 slov
1 minut čtení
12. 4. 2024
Jakub Šťastný
Jakub Šťastný

S investicema do realit je to teď fakt složitý. Velký města jako Praha a Brno pořád táhnou, ale ceny už jsou dost vysoký, takže tam se to může vracet pomaleji. Na druhou stranu menší města jako Plzeň nebo Olomouc začínají růst, protože tam je větší poptávka po nájmech. Myslím, že teď hodně záleží na konkrétní lokalitě a co tam vlastně chceš dělat – jestli pronajímat nebo prodávat.

Ceny nájmů se zvedly, ale teď je tu inflace a krize, což lidi nutí být opatrní. Sice se říká, že nemovitosti jsou stabilní investice, ale v turbulentních časech se může všechno rychle změnit. Takže bych doporučil sledovat trh a možná zkusit hledat i za hranicemi – třeba Slovensko nebo Polsko, tam to vypadá zajímavě.

Pokud bys chtěl investovat do realit, fakt se zaměř na analýzu lokalit a poptávku. Je dobrý mít plán B pro případ, že by se trh ochladil.

145 slov
1.5 minut čtení
15. 12. 2024
Karel Hájek
Karel Hájek