Charts.cz/Fórum/Jaké daně se platí při prodeji dluhopisů?

Jaké daně se platí při prodeji dluhopisů?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s daněmi při prodeji dluhopisů. Vím, že investování do dluhopisů může být skvělá cesta, jak diversifikovat svůj portfoli a získat stabilní výnosy, ale chci se ujistit, že rozumím všem aspektům, včetně daňových povinností. Jaké daně se tedy platí, když prodám dluhopisy? Je to nějaký speciální druh daně, nebo to spadá pod běžný příjem? A co když je prodám za vyšší cenu, než jsem je koupil? Platí se na takový zisk daň z kapitálových výnosů? A co když prodám dluhopisy, které jsem držel dlouho? Existují nějaké výjimky nebo úlevy pro dlouhodobé investice? Rád bych také věděl, jestli se daně liší podle druhu dluhopisů – třeba státní versus korporátní. A co zahraniční dluhopisy? Je to celé dost matoucí a rád bych měl jasno v tom, co mě může čekat po prodeji. Díky za vaše názory a zkušenosti!

142 slov
1.4 minut čtení
28. 11. 2024
Petr Vrba
Petr Vrba

Při prodeji dluhopisů se platí daň z příjmu, pokud je prodáš za vyšší cenu, než za jakou jsi je koupil. To znamená, že zisk, který z prodeje získáš, je zdaněný jako kapitálový výnos. Pokud jsi dluhopisy držel dlouho (víc než 3 roky), můžeš mít nárok na nějaké úlevy, ale to záleží na konkrétních pravidlech v tvé zemi. Státní dluhopisy mají často výhodnější daňové podmínky než korporátní, takže se na to mrkni. U zahraničních dluhopisů bys měl taky zjistit, jaké jsou daňové povinnosti v dané zemi a jestli máš povinnost danit příjem i v Česku. Takže jo, je to docela matoucí a někdy je lepší se poradit s odborníkem na daně.

110 slov
1.1 minut čtení
5. 2. 2025
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová

Při prodeji dluhopisů se většinou platí daň z kapitálových výnosů. Když je prodáš za víc, než jsi je koupil, ten rozdíl se považuje za zisk a z toho se odvádí daně. Obvyklá sazba je 15 % pro fyzické osoby, ale může se lišit podle tvých dalších příjmů a dalších faktorů. Co se týče dlouhodobých investic, tak obecně platí, že pokud je držíš třeba víc než 3 roky, můžeš mít nárok na nějaké osvobození od daně, ale to záleží na konkrétních pravidlech. Státní dluhopisy bývají většinou daňově zvýhodněné, zatímco korporátní už ne. Zahraniční dluhopisy bývají trochu komplikovanější, tam můžeš narazit na další daně v jiné zemi, což bys měl taky brát v úvahu. Takže jo, je dobrý mít tohle všechno na paměti, než něco prodáš.

124 slov
1.2 minut čtení
23. 1. 2025
Marek Kraus
Marek Kraus