Charts.cz/Fórum/Měly by se dluhopisy kupovat teď nebo radši počkat?

Měly by se dluhopisy kupovat teď nebo radši počkat?

Rozmýšlím, jestli je teď ten pravý čas na investici do dluhopisů. Mám pocit, že v poslední době se na trhu děje spousta věcí. Úrokové sazby se mění, inflace je stále vysoká a já nevím, jestli se mi vyplatí investovat do dluhopisů právě teď, nebo jestli bych měl počkat, až se situace stabilizuje. Slyšel jsem názory, že teď bych mohl mít šanci koupit je za výhodnější cenu než třeba za rok, ale na druhou stranu se obávám, že pokud úrokové sazby ještě vzrostou, hodnoty dluhopisů půjdou dolů. Jak to vlastně funguje s tímto typem investice? Měli byste mi doporučit koupit dluhopisy teď, nebo radši vyčkat na lepší příležitosti? Jaké faktory bych měl zvážit při rozhodování o investicích do dluhopisů? Je lepší sázet na krátkodobé nebo dlouhodobé dluhopisy? Jaký vliv má aktuální ekonomická situace na výnosy z dluhopisů? Jaká je vaše zkušenost s investováním do těchto cenných papírů v tak turbulentních časech?

150 slov
1.5 minut čtení
16. 6. 2021
Dominik Kolář
Dominik Kolář

Záleží na tom, jaký máš investiční cíl. Teď je fakt taková turbulentní doba a úrokové sazby jsou dost proměnlivé, takže koupit dluhopisy může být riskantní. Když úrokové sazby porostou, ceny dluhopisů klesnou, což může být problém, pokud chceš prodat dřív, než se splatí. Na druhou stranu, pokud se rozhodneš pro dlouhodobé držení a koupíš teď, můžeš mít výhodnější úrokový výnos než za rok, pokud ceny vzrostou. Pokud se bojíš rizika, tak možná radši koukni po krátkodobých dluhopisech – tam je menší volatilita. A taky pozor na inflaci, ta může dost snížit reálný výnos. Takže si to dobře promysli a možná počkej na jasnější signály z trhu.

106 slov
1.1 minut čtení
30. 6. 2024
Bohuslav Lacina
Bohuslav Lacina

Investice do dluhopisů teď může být trochu riskantní, zvlášť když se úrokové sazby zvyšují. Když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů obvykle klesají, takže pokud koupíš teď a sazby půjdou ještě nahoru, můžeš prodělat. Na druhou stranu, pokud se rozhodneš investovat do krátkodobějších dluhopisů, můžeš mít menší riziko a rychlejší návratnost, když se situace stabilizuje. Z dlouhodobého hlediska je to ale o tom, jaké máš cíle a jak moc riskantní jsi investor. Pokud věříš, že inflace opadne a ekonomika se stabilizuje, může to být dobrá příležitost. Ale určitě bys měl sledovat ekonomické ukazatele a vyhodnocovat situaci průběžně. Možná by bylo rozumnější rozložit investici do více tranší, abys minimalizoval riziko. Každý má jinou zkušenost, tak si na to dej pozor.

118 slov
1.2 minut čtení
20. 8. 2023
Antonín Dubský
Antonín Dubský