Co je lepší investice na dlouhou trať, státní nebo korporátní dluhopisy?
Zajímalo by mě, co je vlastně lepší investice, pokud plánuju investovat na delší dobu. Mám na mysli státní dluhopisy versus korporátní dluhopisy. Dneska se hodně mluví o tom, jak jsou státní dluhopisy považovány za bezpečnější alternativu, protože je garantuje stát. Ale zase jsem slyšel, že korporátní dluhopisy mohou nabídnout vyšší výnosy, i když s větším rizikem. Jak to vlastně funguje? Když se podívám na dlouhodobý horizont, co by mohlo znamenat pro moje investice? Je pravda, že s korporátními dluhopisy se dostávám do rizikovějších vod a měl bych se bát potenciálního bankrotu firmy? A co byste doporučili pro někoho, kdo se teprve začíná orientovat v investicích? Mám si raději zvolit stabilitu státních dluhopisů a vyhnout se riziku, nebo risknout a jít do korporátních možností? Jaké máte zkušenosti? Co byste poradili někomu, kdo chce diversifikovat svoje portfolio a přemýšlí o tom, jak do toho zapojit právě tyto typy dluhopisů? Očekávám, že každý má jiný názor, ale zajímají mě konkrétní argumenty pro i proti oběma alternativám.