Charts.cz/Fórum/Jaké faktory ovlivňují riziko u dluhopisů?

Jaké faktory ovlivňují riziko u dluhopisů?

Zajímalo by mě, co vlastně všechno může ovlivnit riziko spojené s investováním do dluhopisů. Vím, že dluhopisy se často považují za bezpečnější formu investice ve srovnání s akciemi, ale přesto tam nějaké riziko existuje a já bych chtěl pochopit, co přesně ho ovlivňuje. Je to třeba úroková sazba? Jak moc se na tom podepisují ekonomické ukazatele jako inflace nebo hospodářský růst? Co třeba ratingové agentury a jakým způsobem hodnotí emitenty dluhopisů? Mám také na mysli otázky jako likvidita těchto instrumentů a jak to ovlivňuje jejich výnos. A co když se změní politická situace nebo dojde k nějaké krizi, jaký to má vliv na dluhopisy? Může mít dopad i měnová politika centrální banky? Je mi jasné, že existuje vícero faktorů, které mohou hrát roli, ale rád bych si udělal komplexní obrázek o tom, na co si dát pozor. Takže jaké faktory jsou klíčové pro určení rizika u dluhopisů?

147 slov
1.5 minut čtení
21. 8. 2023
David Pražák
David Pražák

Riziko spojené s dluhopisy ovlivňuje spousta faktorů. První a asi nejdůležitější je úroková sazba – když úroky rostou, ceny dluhopisů klesají, takže si musíš dávat pozor na to, jak se to vyvíjí. Pak je tu inflace, která může snižovat reálný výnos z dluhopisů, což taky není ideální. Ekonomická situace jako růst nebo pokles HDP také hraje roli – v dobrých časech se obvykle zvyšuje důvěra v emitenty dluhopisů.

Dále ratingové agentury hodnotí emitenty podle jejich schopnosti splácet dluhy. Když máš nízký rating, znamená to vyšší riziko a vyšší výnos, ale to může být dost riskantní. Likvidita je důležitá taky – pokud chceš rychle prodat dluhopis, ale nikdo ho nekoupí, tak máš problém.

Politická situace a krize mohou mít obrovský dopad na trhy a tedy i na dluhopisy, hlavně u státních dluhopisů. Měnová politika centrální banky ovlivňuje úrokové sazby a tím pádem i ceny dluhopisů. Všechno tohle bys měl mít na paměti při investování do dluhopisů.

153 slov
1.5 minut čtení
2. 3. 2023
Milan Štěpánek
Milan Štěpánek

Riziko u dluhopisů ovlivňuje dost faktorů. Úrokový výnos je asi ten nejzásadnější – když úrokové sazby rostou, ceny dluhopisů klesají, a naopak. Pak tu máme inflaci, protože pokud inflace roste, reálný výnos z dluhopisů může jít dolů, a to lidi odrazuje od nákupu. Ekonomický růst taky hraje roli; v dobrých časech investoři často preferují rizikovější aktivum jako akcie.

Ratingové agentury hodnotí emitenty dluhopisů a jejich hodnocení může výrazně ovlivnit důvěru investorů – čím lepší rating, tím menší riziko, že se s dluhem něco stane. Likvidita je další věc; některé dluhopisy se špatně prodávají, což může zvyšovat riziko, pokud je chceš rychle prodat.

Politická situace taky hraje roli – třeba změny v zákonech nebo krize můžou ovlivnit schopnost emitenta splácet dluh. A měnová politika centrální banky? To má velký vliv, zejména když centrální banka mění úrokové sazby nebo provádí kvantitativní uvolňování. Krátce řečeno, je tu spousta proměnných, na které si dávej pozor.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 10. 2023
Romana Richterová
Romana Richterová