Charts.cz/Fórum/Kde najdu informace o akciích, které pravidelně vyplácejí dividendy?

Kde najdu informace o akciích, které pravidelně vyplácejí dividendy?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá najít přehled akcií, které pravidelně vyplácí dividendy. Chtěl bych investovat do stabilních firem, které mají dobrou historii vyplácení dividend, ale vůbec nevím, kde začít hledat. Existují nějaké webové stránky nebo aplikace, kde by se daly najít informace o dividendových akciích? Co třeba nějaké filtraci podle výše dividendy nebo frekvence vyplácení? Přemýšlel jsem také o tom, zda existují nějaké seznamy nebo databáze, které by mi mohly pomoci zjistit, jaké společnosti mají dlouhou tradici v pravidelném vyplácení dividend. A co je třeba vzít v úvahu při výběru takových akcií? Mám obavy z toho, že bych mohl investovat do něčeho, co se ukáže jako špatná volba. Také by mě zajímalo, jaký vliv má ekonomická situace na výplatu dividend a zda jsou v současnosti nějaké trendy, které by mi mohly pomoci při hledání těch správných akcií. Pokud někdo máte zkušenosti s investováním do dividendových akcií nebo víte o nějakých užitečných zdrojích informací nebo komunitách, kde se o těchto tématech diskutuje, prosím dejte vědět. Každý tip nebo rada je vítána!

172 slov
1.7 minut čtení
3. 2. 2025
Kamila Králová
Kamila Králová

Dividendy jsou fajn, pokud hledáš stabilitu. Zkus stránky jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, tam najdeš přehledy dividendových akcií a můžeš si filtrovat podle výše dividendy. Je dobré koukat i na Dividend Aristocrats, což jsou firmy, co zvyšují dividendy víc než 25 let v řadě. To ukazuje, že jsou stabilní. Zvažuj i výplatní poměr – pokud je moc vysoký, může to znamenat problém. Ekonomika ovlivňuje dividendy hodně, během krize je firmy často snižují nebo ruší. Sleduj trendy v sektorech jako jsou utility nebo spotřební zboží, ty bývají stabilnější. Na fórech jako Reddit nebo v investičních skupinách na Facebooku se dají najít dobré tipy a zkušenosti od lidí, co už investují do dividendových akcií. Tak hodně štěstí!

116 slov
1.2 minut čtení
20. 1. 2025
Milada Hrušková
Milada Hrušková

Kde začít? No, určitě zkus weby jako Yahoo Finance nebo Google Finance, tam můžeš najít seznamy akcií a nastavovat filtry pro dividendy. Další dobrá možnost je Dividend.com nebo Seeking Alpha, kde se dostaneš k článkům a analýzám o dividendových akciích. Můžeš taky prozkoumat ETF zaměřená na dividendy, to je fajn způsob, jak diversifikovat bez většího rizika.

Když vybíráš akcie, tak se dívej na historii vyplácení dividend a poměr výplaty, to ti ukáže, jak moc je firma stabilní. A co se týče ekonomické situace, jasně že krize mohou ovlivnit výplaty, takže sleduj i makroekonomické ukazatele. Trendy se hodně mění, ale firmy s dobrou cash flow a nízkým zadlužením mají lepší šance udržet dividendy.

Pokud chceš nějakou komunitu, Reddit má pár subreddits jako r/investing nebo r/dividends, kde lidi sdílí zkušenosti a tipy. Zkus se zapojit do diskuzí a určitě něco užitečnýho najdeš.

140 slov
1.4 minut čtení
3. 1. 2025
Dana Dostálová
Dana Dostálová